2024 április 20., szombat
Mandulás sütemény tejszínes vaníliakrémmel töltve Nyomtat Email
2009 március 11., szerda 19:27
Mandulás sütemény Hozzávalók: A töltelékhez:* A tetejére:
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2.5 dl langyos tej
- 7.5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 10 dkg vaj

- 4 lap fehér zselatin
- 6 dl tej
- 2 cs. van. cukor
- 6 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg liszt

- 10 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 10 dkg (1 dl) habtejszín
- 15 dkg levelesre vágott mandula

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, és feloldjuk benne az élesztődarabokat.
Az élesztőt a tejjel és egy kis liszttel a széléről elkeverjük. Megszórjuk cukorral, meghintjük liszttel, és lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.

A sót, a tojássárgáját és a vajat hozzáadjuk. Robotgéppel az összes hozzávalót kb. 5 perc alatt sima, selymes fényű tésztává dolgozzuk, amíg elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 30 percig kelesztjük.


Közben a töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral egy tálban habosra keverjük, közben beledolgozzuk a lisztet.
A forró vaníliás tejet apránként a tojáskrémhez keverjük. A lábosba töltjük és kevergetés közben, kislángon egyszer felforraljuk. A krémet levesszük a tűzről. A zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a forró krémben. Hagyjuk kihűlni.

A mandulás bevonathoz a vajat és a mézet egy kis lábosban felmelegítjük, és kicsit főzzük. A tejszínt belekeverjük és felforraljuk. A mandulát belekverjük és hűlni hagyjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mandulás masszát elsimítjuk a tésztán és a süteményt a sütőben 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vízszintesen elvágjuk, megtöltjük és felszeleteljük.

*ez egy adag krém, de ez a tésztamennyiség szerintem elbírja a dupla adag krémet is.

 

(1-2-3 és kész! Sütemények és torták c. könyvből)

Mandulás sütemény Mandulás sütemény
Mandulás sütemény Mandulás sütemény Mandulás sütemény Mandulás sütemény