Kis családomban nagy hagyománya van a gyümölcsök-zöldségek eltevésének. De beosztjuk A zöldségek eltevése Tyúkanyóra hagyományozódott, a gyümölcsök meg valahogy nálunk ragadtak. Apai nagyi lekvárjain nőttünk fel, aztán anya is bekapcsolódott a befőzési mizériába. Előbbi kicsit édes volt, még a régi, hagyományos receptek szerinti cukor:gyümölcs 1:1 arányban. Jujj.. Anya már finomított ezen, én pedig egy egészen új "módszer" szerint teszem el a lekvárokat Nálam főszerepet kap a quittin 3:1-ben nevű por, amiben az arány már csak 1.5 kg gyümölcs: 25 dkg cukor
Úgy emlékszem, már Kislakásban is tettem el leGvárokat, de ott még csak minimális mennyiséget, lévén a konyha meglehetősen kicsi, a mozgástér pedig ebből kifolyólag szűk. (narancsleGvár volt)
A leGvár elnevezés is egy bloggerinától származik, szerintem ez egy bókkal simán felér
2 éve, Álomalbiba költözésem után rögtön jött az eper, aztán a meggy; a sárgabarack kimaradt, mert bedurrant a kezem Tavaly a fentiek mellé besorakozott még a málna is. Sárgabarack viszont nem, mert annyira drága volt, hogy nem érte meg.
Idén 55 üveg eperleGvár, 4 üveg rumos meggy, 7 üveg málnaleGvár készült eddig. Nagyon várom már, hogy a barack ára és íze elérje azt a szintet, amikor lehet kezdeni a befőzést
És hogy télen se unatkozzak, biztos, hogy hasonló mennyiségű narancsleGvár kerül majd a szekrénybe... Főleg, hogy most télen igen nagy sikere volt a család és a barátok körében
Tehát kéretik az üres üvegeket nem elvinni a szelektív gyűjtőbe, hanem értesíteni engem, és én az év bármelyik szakában érte megyek. Megígérem
|