2024 április 18., csütörtök
A leGvárokról Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 19:38

Kis családomban nagy hagyománya van a gyümölcsök-zöldségek eltevésének.
De beosztjuk
A zöldségek eltevése Tyúkanyóra hagyományozódott, a gyümölcsök meg valahogy nálunk ragadtak.
Apai nagyi lekvárjain nőttünk fel, aztán anya is bekapcsolódott a befőzési mizériába. Előbbi kicsit édes volt, még a régi, hagyományos receptek szerinti cukor:gyümölcs 1:1 arányban. Jujj..
Anya már finomított ezen, én pedig egy egészen új "módszer" szerint teszem el a lekvárokat
Nálam főszerepet kap a quittin 3:1-ben nevű por, amiben az arány már csak 1.5 kg gyümölcs: 25 dkg cukor

Úgy emlékszem, már Kislakásban is tettem el leGvárokat, de ott még csak minimális mennyiséget, lévén a konyha meglehetősen kicsi, a mozgástér pedig ebből kifolyólag szűk. (narancsleGvár volt)

A leGvár elnevezés is egy bloggerinától származik, szerintem ez egy bókkal simán felér

2 éve, Álomalbiba költözésem után rögtön jött az eper, aztán a meggy; a sárgabarack kimaradt, mert bedurrant a kezem
Tavaly a fentiek mellé besorakozott még a málna is. Sárgabarack viszont nem, mert annyira drága volt, hogy nem érte meg.

Idén 55 üveg eperleGvár, 4 üveg rumos meggy, 7 üveg málnaleGvár készült eddig.
Nagyon várom már, hogy a barack ára és íze elérje azt a szintet, amikor lehet kezdeni a befőzést

És hogy télen se unatkozzak, biztos, hogy hasonló mennyiségű narancsleGvár kerül majd a szekrénybe... Főleg, hogy most télen igen nagy sikere volt a család és a barátok körében

Tehát kéretik az üres üvegeket nem elvinni a szelektív gyűjtőbe, hanem értesíteni engem, és én az év bármelyik szakában érte megyek.
Megígérem