Karácsonyi (szerb) linzer

Ez a sütemény kerülhetett volna az „édesek” kategória alá is, de mivel csak karácsonykor (karácsony előtt 2-3 héttel) szoktam sütni, így inkább ide került.
Ez az adag 1 kg lisztből van, rengeteg lesz belőle, elsőre érdemesebb mondjuk féladaggal kezdeni

Hozzávalók:

  • 80 dkg vaj (margarinnal nem kiváltható)*
  • 6 tojás sárgája
  • 50 dkg kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál rum
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg apróra vágott dió

A vajat a tojássárgájával jól elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Ezután a citrom levét, a rumot, a lisztet és ezzel is jól elkeverjük.
A tésztát jól kidolgozzuk, 4 cipót formálunk belőle és kicsit pihentetjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, tetejüket tojásfehérjével megkenjük és a cukorral elkevert dióba fordítjuk.
Sütőlapra helyezzük** (nem kell kenni) és világosra sütjük.
Érdemes még melegen leszedni a kisült sütiket, de óvatosan, mert eléggé törik.
Minél többet áll karácsony előtt, annál omlósabb lesz!

* az eredeti receptben 60 dkg vajat írtak, de szerintem az kevés, nagyon törik úgy a tészta.
** sütőpapíros tepsibe tettem, úgy is jó 🙂