Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 30 dkg kristálycukor
  • 30 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg méz
  • 1 cs Kotányi mézesfűszer

Máz:

  • 2 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 1-2 csepp citromlé

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük.
A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.

4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk.
Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük.

A mázhoz a tojásfehérjéket kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet.
Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.

Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.

(A receptért nagy köszönet E. kolleganőmnek 🙂