Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg méz
- 1 cs Kotányi mézesfűszer
Máz:
- 2 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 1-2 csepp citromlé
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük.
A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.
4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk.
Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet.
Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.
Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.
(A receptért nagy köszönet E. kolleganőmnek 🙂