Mákos-almás pite

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 10 dkg mák
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 doboz natúr joghurt (175 g)
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 8 dkg margarin – megolvasztva

A töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 1 ek margarin
  • csipet fahéj
  • csipet szegfűszeg
  • 2-3 ek. méz

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, majd a margarinnal, a mézzel, és a fűszerekkel megpároljuk.

A tészta hozzávalóit egy tálban robotgéppel simára kavarjuk, és egy lisztezett-margarinozott formában (helyettesíthető sütőpapírral is!!) a felét elsimítjuk.
A tölteléket még melegen a tésztára borítjuk, majd a tészta másik felét elkenjük rajta.
Nem baj, ha nem borítja be az almát a tészta.
180 fokon 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük.

Megjegyzés: Szerintem ez egy elég kis adag, egy 20×20-as jénaiban sütöttem meg, de aki normál tepsiben süti, nyugodtan duplázza meg az adagot.

(Nők Lapja Konyha 2011 szeptemberi száma alapján)

Erősen gondolkodtat az ötlet, hogy a lisztet is lecseréljem mákra – így legalább lisztérzékenyek is megkóstolhatják 🙂