Hozzávalók:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 lágyan felvert tojás
- 20 dkg natúr joghurt
- 5 dkg olvasztott vaj
A bevonathoz:
- 9 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál tejszín
- 1-2 evőkanál fehér csokoládé reszelék a tálaláshoz*
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kavargassuk, míg sima nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Tegyük egy edénybe a lisztet, sütőport, cukrot, tojást, joghurtot, valamint a vajat, s 5 percig – vagy míg a massza egynemű nem lesz – verjük.
Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd alaposan keverjük össze.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 24 cm-es gyűrűformába. 180 fokon 50 percig (tűpróbáig) süssük.
Hagyjuk a süteményt 5 percig a formában állni, majd borítsuk tortarácsra és hagyjuk kihűlni.
A bevonathoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a tejszínt*/. A bevonattal kenjük be a torta tetejét és az oldalait, majd szórjuk meg a reszelt fehér csokoládéval.
* a maradék fehér csokit úgy fordítjuk, hogy a sima fele legyen felfelé, és zöldséghámozóval „megpucoljuk”.
**ha a csokoládé olvadás után „darabos”, egy kevés vajat/margarint adjunk hozzá (akár többször is) és kevergessük, amíg újra folyékony nem lesz.
(Gabula András-Halmos Monika: Csokoládés csodák c. könyvéből)