Gundel-torta

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 8 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 6 dkg liszt
  • 7.5 dkg darált dió
  • 3 dkg mandula
  • 7.5 dkg olvasztott csokoládé

A krémhez:

  • 40 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
  • 40 dkg tejszín
  • 5 dkg marcipánmassza

A bevonáshoz:

  • 20 dkg csokoládé
  • 2 dl olaj

A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra keverem, a maradék 10 dekával a tojásfehérjét felverem.
A tojássárgájás részhez hozzáadom az olvasztott csokoládét. A fehérjébe belekeverem a csokis-tojássárgájás masszát, végül a lisztet, diót, mandulát.
Tortaformába töltve 190 fokon megsütöm.

A krémhez a tejszínt felforralom. A csokoládét – gőzfürdőben – megolvastom. Ha a tejszín forr, belekeverem a csokoládét. Pár pillanatig még főzöm, majd kihűtöm. A torta töltése előtt kihabosítom.

A marcipánmasszát kerekre nyújtom, de kisebbre, mint a tortaforma. Az alső szeletre ráhelyezem a marcipánt és rákenem a csokikrémet. Erre jön a következő piskótalap, majd újból csokikrém. Végül ráhelyezem az utolsó lapot.

A bevonáshoz használt olvasztott csokoládéhoz olajat keverek. Egyenletesen eloszlatom a tetején és hagyom, hogy lecsorogjon a csoki a torta és a tortaforma közé. Lehúzzuk róla a formát és az oldalán is szépe egyenletesen eloszlatom a mázt.

(Tv-paprika receptje)