Póréhagymatorta

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához vagy egy 20x30cm-es tepsihez):

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 60 dkg póréhagyma
  • 20 dkg szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet só, fekete bors, curry
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 tojás
  • 2.5 dl tejföl

A tésztához az átszitált lisztet összegyúrjuk a sóval, a tojással és a kockára vágott vajjal. Lefedve, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A póréhagymát hosszában félbevágjuk, megmossuk, levágjuk ról a sötétzöld szárrészt és a gyökerét. A hagymát felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk és olajban aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, sóval, borssal és curryvel fűszerezzük. Fedő alatt 10 percig egészen gyenge tűzön pároljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát kinyújtjuk. A forma alját és körben az oldalát kibéleljük, majd villával többször megszurkáljuk. A kolbászt kis kockákra vágjuk és rászórjuk a tésztalapra. Rásimítjuk a póréhagymás tölteléket és ráöntjük a tojással, sóval, borssal összekevert tejfölt. A tésztát kb. 35 percig sütjük.