Szilvásgombóc

Hozzávalók:

  • 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú)
  • 30-40 dkg liszt
  • 1 ek olaj
  • 2 ek búzadara
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só
  • 0.5 kg beszterci szilva
  • fahéj
  • kristálycukor
  • zsemlemorzsa
  • olaj

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot teszünk a mag helyére. A szilvát a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne „tömjük” meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne.

(kb. 14-20 db lesz belőle, attól függően, mennyire vékonyra nyújtjuk a tésztát)