Ropogós rebarbara fagyi

Hozzávalók:

  • 40 dkg rebarbara
  • 1 evőkanál + 5 dkg kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín

opcionális:

  • 5 dkg sütőporos liszt
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg nádcukor
    ha nincs kedvünk ezzel bajlódni,
    bármilyen kekszmorzsa is megteszi.

A rebarbarát megmostam, és nagyobb darabokra vágtam. Tepsire tettem, megszórtam egy evőkanálnyi kristálycukorral, és ráöntöttem egy evőkanál vizet.
Kb. 15 percig sütöttem, majd félretettem kihűlni.

Keverőtálban habosra kevertem a tojások sárgáját a cukorral. Kis lángon felmelegítettem a tejet + a tejszínt, majd állandó keverés közben hozzáöntöttem a tojásos cukorhoz. Folyamatosan főztem, amíg besűrűsödött.

A sütőporos lisztet összemorzsoltam a vajjal, amíg olyan állaga nem lett mint a zsemlemorzsának. Hozzáadtam a nádcukrot, előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsi 10-15 percig sütöttem.

Összekevertem a kihűlt rebarbarát a tojásos krémmel, majd elkészítettem a fagylaltot, az utolsó 2-3 percben hozzáadtam a „vajas tészta” egy részét.

A maradékot tálaláskor szórtam a fagyi tetejére.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)