Fagylalt alaprecept

Hozzávalók:

  • 1/3 liter tej
  • 1/2 liter tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 4 vaníliarúd kikapart belseje
  • csipet só
  • 8 tojássárgája
  • 4 egész tojás
  • 4 dkg glukózszirup

A tejet felfőzzük a tejszínnel, 10 dkg cukorral, a vaníliával és a vaníliarúddal, valamint a sóval.
Közben időnként átkeverjük.
A tojássárgáját vízfürdőben felverjük az egész tojásokkal, és a maradék cukorral, s ha elkészült, kivesszük a vízből.
A forrásban lévő tejes keverékből kivesszük a vaníliarudat, majd a keveréket habverővel a tojásmasszába keverjük, amelyet ezután ismét vízfürdőbe helyezünk.
A habverőt fakanálra cserélve kevergetjük tovább a masszát, amelyet addig hevítünk, míg vékony bevonatot nem képez a kanálon.
Belekeverjük a glukózszirupot, az edényt kivesszük a vízfürdőből, azonnal áttesszük jeges vízbe és addig keverjük, amíg ki nem hűl.

Szűrőn átcsorgatjuk a krémet és eltávolítjuk belőle az esetleges összesűrsödött tojásfehérjeszálakat.
A masszát fagylaltgépbe töltjük és megfagyasztjuk.