Narancsos-mandulás omlós kocka

Hozzávalók:

  • 1 bögre szeletelt mandula
  • 2 bögre finomliszt
  • 24 dkg hideg vaj, feldarabolva
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál reszelt narancshéj
  • 1 teáskanál mandulakivonat

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenetlen sütőlapra szórjuk rá egy rétegben a mandula háromnegyedét. Gyakori kevergetés mellett pirítsük 6 perc alatt aranyszínűre. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Tegyük a pirított mandulaszeleteket konyhai robotgépbe, és aprítsuk durvára. Ezután öntsük a robotgépbe a lisztet, a vajat, a cukrot, a keményítőt, a narancshéjat és a mandulakivonatot. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Egy nagy, kikenetlen sütőlapon nyomkodjuk ki a tésztamasszát 25×20 cm-es, egyenletes vastagságú téglalappá. Karcoljunk a tésztába 3 cm-es négyzeteket.
Tegyünk 1-1 szeletet a megmaradt mandulából mindegyik négyzetre. Süssük 30-40 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul és nyomásra rugalmasnak bizonyul. Azonnal szeleteljük fel a süteményt a bemetszések mentén.
Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl.