Hozzávalók:
- 6 tojásból világos piskótalap (6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt)
- 6 tojásból kakaós piskótalap
(6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó) - 6 tojásból diós piskótalap
(6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg darált dió)
Sárgakrémhez:
- 1 liter tej
- 15 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 1/2 rúd vanília
Csokoládéöntet:
- tejszín
- cukor
- kakaópor/csokoládé
Egyéb:
- pörkölt, vagdalt diódarabok
- rum
- cukrozott tejszínhab
A piskótalapokat megsütjük, amíg kihűl, elkészítjük a sárgakrémet: A tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk sé ráöntjük a tojásos pépre. Nagy lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjékből és a cukor másik feléből kemény habot verünk és a még forró sárgakrémbe lazán belekeverjük.
A sárgakrémmel betöltjük a rummal meglocsolt piskótalapokat, amit rétegenként megszórunk a pörkölt dióval. Tetejét megkenjük tejszínhabbal, majd 6×6 cm-es kockákra vágjuk. (Ez nekem nem mindig sikerül, előfordul, hogy kihagyom.)
Egy-egy kockát evőkanállal galuskára szaggatunk és tálkákba adagoljuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel (a fenti hozzávalókból ízlés szerinti mennyiséget összefőzünk, ha kihűlt, rummal ízesítjük), végül gazdagon díszítjük cukrozott tejszínhabbal.
Dunszt Károly Cukrászati ismeretek c. könyvéből