Somlói galuska

Hozzávalók:

  • 6 tojásból világos piskótalap (6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt)
  • 6 tojásból kakaós piskótalap
    (6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó)
  • 6 tojásból diós piskótalap
    (6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg darált dió)

Sárgakrémhez:

  • 1 liter tej
  • 15 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 1/2 rúd vanília

Csokoládéöntet:

  • tejszín
  • cukor
  • kakaópor/csokoládé

Egyéb:

  • pörkölt, vagdalt diódarabok
  • rum
  • cukrozott tejszínhab

A piskótalapokat megsütjük, amíg kihűl, elkészítjük a sárgakrémet: A tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk sé ráöntjük a tojásos pépre. Nagy lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjékből és a cukor másik feléből kemény habot verünk és a még forró sárgakrémbe lazán belekeverjük.

A sárgakrémmel betöltjük a rummal meglocsolt piskótalapokat, amit rétegenként megszórunk a pörkölt dióval. Tetejét megkenjük tejszínhabbal, majd 6×6 cm-es kockákra vágjuk. (Ez nekem nem mindig sikerül, előfordul, hogy kihagyom.)
Egy-egy kockát evőkanállal galuskára szaggatunk és tálkákba adagoljuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel (a fenti hozzávalókból ízlés szerinti mennyiséget összefőzünk, ha kihűlt, rummal ízesítjük), végül gazdagon díszítjük cukrozott tejszínhabbal.

Dunszt Károly Cukrászati ismeretek c. könyvéből