Kakaós csiga Nyomtat
2009 január 20., kedd 21:55
Kakaós csiga Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj + 1-2 dkg a kenéshez
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2.5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás a kenéshez

A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. Ez lesz a vajas tésztarész.*
Az előtésztát a fennmaradt anyagokból készítjük. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt.
Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük és bevagdossuk. 30 C fok körüli hőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük.
Ezután a tésztát kinyújtjuk - nagyobbra, mint a vajas tészta -, és a vajas tésztarészt beburkoljuk az előtésztával.
Hajtogatjuk.
A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk a kakaópor és a cukor keverékével. Feltekerjük, 2 cm vastag korongokat vágunk (nem kell megijedni, ha a cukrozott kakaópor kicsit kiszóródik a csigából ),  ezeket lapjukkal elhelyezzük a sütőlemezen. Az elváló tésztacsík végét a sütemény alá hajtjuk.
Tenyerünkkel kissé meglapítgatjuk a csigákat, kelesztjük és a tojással kenés után 220 fokos sütőben sütjük.

*ha ez így túl bonyolult, akkor lehet az egészet vajas tésztarész és előtészta nélkül egyben összegyúrni, dagasztani.

csiga01.jpg csiga02.jpg csiga03.jpg csiga04.jpg
csiga05.jpg csiga06.jpg csiga07.jpg csiga08.jpg
csiga9.jpg csiga10.jpg csiga11.jpg csiga12.jpg
csiga13.jpg csiga14.jpg csiga15.jpg