Sörkifli Nyomtat
2008 augusztus 12., kedd 22:13

A sörkifli azért jó, mert ha van otthon bármilyen maradék felvágott, vagy csak egy kis szezámmag, mák, sajt, ezeket mind el lehet használni. Én most az alapreceptet írom le, a töltelékkel mindenki kedve szerint variálhat.

sorkifli.jpg Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 evőkanál só
- 3 evőkanál cukor
- 7 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 1.5 dl olaj
- 2 tojássárgája a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott tejben. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, beleöntjük a tejet, az olajat, végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük.
4 cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk és mindegyiket 8 szeletre vágjuk. Ha van töltelék, akkor beletesszük, ha nincs, üresen feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük ("magokkal" /sajttal megszórjuk), és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.