MeggyleGvár

Hozzávalók:

  • (bruttó) 4 kg meggy
  • 6 cs. quittin 3:1
  • kb. 75 dkg cukor
  • befőttes üveg
  • újságpapír

A meggy lefagyasztása, rumos meggyként, lekvárként történő eltevése június végén a legideálisabb.

A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, alaposan megmossuk. Ezután mérjük le, és adjunk hozzá 1.5 kg-onként 2 csomag(!) quittint. Alaposan összekeverjük, majd amikor forrni kezd, hozzáadunk 50 dkg cukrot. 5 perc forralás után üvegekbe adagoljuk, folpackkal lezárjuk, csipetnyi szalicilt teszünk a tetejére, bezárjuk, és néhány pillanatra fejreállítjuk. Ezután újságpapírba csomagoljuk, majd az éppen nem használt ágyneműbe tesszük.

2-3 nap múlva az üvegeket kivesszük a dunsztból, felcimkézzük és a tetejüket meggymintás anyagból készült fedőkkel díszítjük.