Lecsó télre

Hozzávalók:

  • 3 kg paprika
  • 1.5 kg paradicsom
  • 30-40 dkg vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • olaj
  • folpack
  • 7 db 720 ml-es befőttes üveg

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, csumáját kiszedjük, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe tesszük (1-2 perc), majd a héját lehúzzuk.
Az olajat felmelegítjük, a hagymát beleöntjük, dinszteljük. A lábast félrehúzzuk, megvárjuk, míg kicsit kihűl, hozzáadjuk az őrölt paprikát és egy kevés vizet. A paprikát beleöntjük, sózzuk, elkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és szükség szerint vizet öntünk hozzá. Amikor a paprika már inkább puha, mint nem, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, de ekkor már nem fedjük le, hogy a felesleges lé elfőjjön.
Ha kész, üvegekbe szedjük, a tetejére olajat öntünk, folpack, az üveget lezárjuk és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra.