Sörkifli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 evőkanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 7 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1.5 dl olaj
  • 2 tojássárgája a kenéshez

A sörkifli azért jó, mert ha van otthon bármilyen maradék felvágott, vagy csak egy kis szezámmag, mák, sajt, ezeket mind el lehet használni. Én most az alapreceptet írom le, a töltelékkel mindenki kedve szerint variálhat.

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott tejben. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, beleöntjük a tejet, az olajat, végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük.
4 cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk és mindegyiket 8 szeletre vágjuk. Ha van töltelék, akkor beletesszük, ha nincs, üresen feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük („magokkal” /sajttal megszórjuk), és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.