Epertorta

Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához):

  • 6 tojásból piskótalap
  • kb. 60 dkg eper
  • 6 dl tejszín
  • 1 cs. (6 db) lapzselatin
  • 1 cs. piros tortazselatin
  • porcukor ízlés szerint
  • 5 dkg szeletelt mandula

6 tojásból piskótát sütöttem, amikor kihűlt, 3 részre vágtam.

Az epret alaposan megmostam, a nagyobb szemeket (kb. a felét) félretettem, a kisebbeket pürésítem. Sűrű tésztaszűrőn átpasszírozom, hogy az apró magok ne zavarjanak (akit nem zavar, az ezt kihagyhatja), és a porcukorral a felvert tejszínhabhoz keverem.

A 6 lapot a tasak leírása szerint beáztattam, majd felmelegítem és ha kihűlt, az epres tejszínhez keverem. Kevés pihenő után az első piskótalapot visszahelyezem a formába, megkenem az epres tejszínhabbal, majd következő piskóta, tejszínhab, végül a 3. piskótalap. Azt is megkenem tejszínhabbal, de már csak vékonyan.
Ha lehetőségem van rá egy éjszakára a hűtőbe teszem, ha nincs ennyi idő, akkor csak 2-3 órára. A félretett epreket „lapjában” 2-3 részre vágom, és elhelyezem a torta tetején. A piros tortazselatint a leírás szerint elkészítem, kicsit hűlni hagyom, majd szilikonecsettel rákenem az eprekre.

Óvatosan leveszem a kapcsos tortaformát, a torta oldalát megkenem a maradék epres tejszínnel, majd az időközben megpirított mandulával „bepanírozom”.