Fehércsokis joghurttorta

Hozzávalók:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 bögre liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • 2 lágyan felvert tojás
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 5 dkg olvasztott vaj

A bevonathoz:

  • 9 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1-2 evőkanál fehér csokoládé reszelék a tálaláshoz*

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kavargassuk, míg sima nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni.

Tegyük egy edénybe a lisztet, sütőport, cukrot, tojást, joghurtot, valamint a vajat, s 5 percig – vagy míg a massza egynemű nem lesz – verjük.
Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd alaposan keverjük össze.

Öntsük a tésztát egy kivajazott, 24 cm-es gyűrűformába. 180 fokon 50 percig (tűpróbáig) süssük.
Hagyjuk a süteményt 5 percig a formában állni, majd borítsuk tortarácsra és hagyjuk kihűlni.

A bevonathoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a tejszínt*/. A bevonattal kenjük be a torta tetejét és az oldalait, majd szórjuk meg a reszelt fehér csokoládéval.

* a maradék fehér csokit úgy fordítjuk, hogy a sima fele legyen felfelé, és zöldséghámozóval „megpucoljuk”.
**ha a csokoládé olvadás után „darabos”, egy kevés vajat/margarint adjunk hozzá (akár többször is) és kevergessük, amíg újra folyékony nem lesz.

(Gabula András-Halmos Monika: Csokoládés csodák c. könyvéből)