Gesztenyés csokoládétorta

A tésztához: (2 lap lesz belőle)

  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • késhegynyi só
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 3 cl tej
  • 3 cl olaj

A mousse au chocolat-hoz:

  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 1 cl cseresznyepálinka
  • 2 tojássárgája

A sütéshez:

  • 16 cm átmérőjű tortagyűrű
  • 24 cm átmérőjű tortagyűrű

A tejszínes gesztenyekrémhez:

  • 22 dkg gesztenyemassza
  • 3 dkg porcukor
  • 2 cl rum
  • 3,75 dl tejszín

A díszítéshez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • kevés vaníliás cukor
  • rum
  • 16 szem cseresznyebefőtt

A mousse-t már előző nap elkészítjük: 5 cl tejszínt felfőzünk és állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a csokoládét. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát és lehűtjük. Gyorsan hozzáadjuk a habosra kikevert tojássárgáját, végül a maradék tejszínt, amit előbb ugyancsak felverünk. A kisebbik tortagyűrűt egy fóliával letakart tepsire állítjuk, szétterítjük benne a mousse-t, tetejét elsimítjuk, letakarjuk fóliával és egy éjszakára a mélyhűtőbe állítjuk. (én ezt a tortagyűrű saját aljával oldom meg, mert kicsi a hűtőm )

A tésztához a tojásokat hidegen felverjük a cukorral, a vaníliával és a késhegynyi sóval. A lisztet a kakóporral összekeverjük, állandó keverés mellett a masszába szitáljuk. A tejet elkeverjük az olajjal, felmelegítjük és a masszához keverjük. Egy tepsit sütőpapírral letakarunk, és két 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A masszát a körökbe terítjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt két tortalapot sütünk belőle. (lehet egyben is kisütni a tésztát és amikor kihűlt, akkor kettévágni, de emlékeim szerint akkor kicsit tömörebb tésztát kapunk).
A kész tésztát porcukorral beszórt papírra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A másik lapot fóliába csomagoljuk és lefagyasztjuk.

A krémhez a gesztenyemasszába beledolgozzuk a porcukrot és a rumot, a tejszínt pedig felverjük. A zselatint vízfürdőben feloldjuk, csomómentesen a masszába dolgozzuk. Az így elkészített masszát a felvert tejszínhez adjuk.

A torta összeállításához kibéleljük fóliával a nagyobbik gyűrűt, beletesszük a tortalapot, és bespricceljük cherry brandyvel. A tejszínes gesztenyekrémet nyomócsőbe töltjük, megtöltjük vele a tészta és a gyűrű közötti üres részt. Kevés krémet a tészta tetejére is kenünk, majd ráborítjuk a fagyott mousse-t, amelyről lehúzzuk a fóliát.
A gyűrű és a fólia könnyebben lehúzható, ha a mousse-t előbb kb 5 percre szobahőmérsékletre tesszük. Szétosztjuk rajta és körülötte a formában a maradék krémet, elsimítjuk, fóliával letakarjuk és kb 5-6 órára (amíg a gesztenyekrém meg nem fagy) mélyhűtőbe tesszük.

A díszítéshez kevés vaníliás cukorral és rummal ízesítjük a gesztenyemasszát. A fagyott tortáról levesszük a gyűrűt, a fóliát még rajta hagyjuk. A masszát gesztenyenyomón átpréseljük és a szálakat rögtön a tortára fektetjük. A lelógó szálak végét késsel kevagdossuk, lehúzzuk a fóliacsíkot és elrendezzük a tortán a cseresznyéket.