Bejgli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 0.5 kg dió
  • 0.5 kg mák
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés tej
  • reszelt citromhéj a mákba
  • rumaroma a dióba
  • mazsola rumban áztatva
  • 15 dkg meggy
  • 2 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk, 1-2 kávéskanál cukrot elkeverünk benne, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük.
Ezt hozzáadjuk a lisztes margarinhoz, a tojássárgákkal együtt. Alaposan kidolgozzuk, langyos helyen kelni hagyjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk, kicsit pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk.

A töltelékhez tejet adunk, vigyázva, hogy ne legyen túl híg és kislángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat/rumaromát, a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a töltelék kihűlt, a felét elkenjük a tésztán, és feltekerjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a rudakat megkenjük a sárgájával és megvárjuk, míg megszárad. Ezután rákenjük a fehérjét és hűvös helyen száradásig hagyjuk pihenni. Az oldalát megszurkáljuk villával/hústűvel, hogy a felesleges gőz ne feszítse szét a tésztát, így majd nem reped meg.

200-210 fokos, enyhén gőzös sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.