Fekete-fehér aprósütemény

Hozzávalók:

  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • késhegynyi só
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 40 dkg liszt
  • 4 dkg sötét kakaópor

a kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

A tésztához összekeverjük a vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát, majd rászitáljuk a lisztet és nagyon gyorsan tésztává gyúrjuk. Ha a lisztet félig belegyúrtuk, a tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét gyorsan kész sima tésztává gyúrjuk, a második felébe előbb belekeverjük a kakaót. Mindkét részből cipót formálunk, fóliába csavarjuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Utána mindkét cipót két részre osztjuk. Az így nyert négy cipóból egy világosat és egy sötétet négyszögletes – kb 1 cm vastag – lappá nyújtunk.
Mindkét tésztát egyenlő szélességú csíkokra vágjuk.
A világos és sötét csíkokat vékonyan megkenjük a kikvert tojássárgája és a tej keverékével. A tésztamennyiség felét két sakktáblamintájú tömbbé állítjuk össze.
A kerethez 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a megmaradt világos tésztát, megkenjük a tejes tojássárgájával, ráállítjuk a sakktáblamintás tömböt és betekerjük.
Egy órát hűtjük, majd 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Kinyújtjuk a sötét tésztát és betekerjük vele a második sakktömböt, hűtjük, felszeleteljük.

A kis szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig sütjük. A tésztának világosnak kell maradnia, különben nem érvényesül a sakktáblaminta.
A megmaradt sötét és világos tésztából különböző tekercseket formálhatunk.

(A Nagy csokoládékönyv alapján)