Túróval töltött kuglóf

Az élesztőt egy nagyobb keverőtálban langyos tejjel feloldjuk, elkeverjük a tojással, cukorral, sóval és a lágy, krémes zsiradékkal. A lisztet átszitáljuk, először csak annyit dolgozzunk bele, hogy a masszát még keverni lehessen, aztán lisztezett gyúródeszkán a többi liszttel addig gyúrni, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. A tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, a darált mogyorót egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd ha már teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és a cukorral.
A túrót a nugáttal, tojássárgájával és a keményítővel simára keverjük. (Kb. mint a mogyorós túró rudi tölteléke)

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk.
10-12 részre osztjuk és egyenként nem túl vastag korongokat gyúrunk. egy-egy evőkanál tölteléket a közepére halmozunk, aztán összehajtjuk és a szélén összenyomkodjuk.
A töltött tésztákat a kikent kuglófformába tesszük és előmelegített villanysütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 cs. szárított vagy 1 db friss élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 60 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált mogyoró
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg tehéntúró
  • 2 ek. mogyorós nugátkrém
  • 1 tojássárgája
  • 1 kanál étkezési keményítő