2009 február 15., vasárnap 10:21 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - 22 cm-es tortaforma - 75 dkg túró - 22.5 dkg vaj - 12.5 dkg porcukor - 10 dkg kristálycukor - 6 dkg étkezési keményítő - 8 db tojás + 1 tojásfehérje (ami a linzertésztából marad) - só - reszelt citromhéj - 1 evőkanál van. cukor |
Amíg a tölteléket elkészítjük, a linzertésztát a hűtőben pihentetjük.
A vajat a porcukorral, a van. cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgáját, a túrót és a keményítőt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből a csipet sóval és a kristálycukorral habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a vajas keverékbe.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy tortaformát, úgy, hogy a tortaforma oldaláról kb. 1-2 centi tészta lelógjon (ha nem lóg le, akkor sem történik baj, de a tortaforma oldalán mindenképpen legyen tészta!). 5-6 percre az előmelegített sütőbe toljuk és kicsit megsütjük.
Amikor kivettük a sütőből, rögtön megkenjük tojásfehérjével, így a tészta később nem ázik el a túrós masszától. Beleöntjük a tölteléket, a tésztát ráhajtjuk a tetejére, és 160 fokon kb 70 percig sütjük. 40-45 perc sütés után a tortát lefedjük alufóliával és - amennyiben nem légkeveréses a sütőnk - résnyire nyitott ajtónál tovább sütjük.
Ha esetleg marad linzertészta, azt folpackba csomagolva bátran fagyasszuk le)
(A Tv Paprika receptje alapján)
|