2009 február 18., szerda 22:17 |
|
Hozzávalók: |
A bevonathoz: |
- 15 dkg fehér csokoládé - 2 bögre liszt - 2 teáskanál sütőpor - 1 bögre cukor - 2 lágyan felvert tojás - 20 dkg natúr joghurt - 5 dkg olvasztott vaj |
- 9 dkg fehér csokoládé - 1 evőkanál tejszín - 1-2 evőkanál fehér csokoládé reszelék a tálaláshoz* |
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kavargassuk, míg sima nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Tegyük egy edénybe a lisztet, sütőport, cukrot, tojást, joghurtot, valamint a vajat, s 5 percig - vagy míg a massza egynemű nem lesz - verjük. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd alaposan keverjük össze.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 24 cm-es gyűrűformába. 180 fokon 50 percig (tűpróbáig) süssük. Hagyjuk a süteményt 5 percig a formában állni, majd borítsuk tortarácsra és hagyjuk kihűlni.
A bevonathoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a tejszínt*/. A bevonattal kenjük be a torta tetejét és az oldalait, majd szórjuk meg a reszelt fehér csokoládéval.
*a maradék fehér csokit úgy fordítjuk, hogy a sima fele legyen felfelé, és zöldséghámozóval "megpucoljuk".
**ha a csokoládé olvadás után "darabos", egy kevés vajat/margarint adjunk hozzá (akár többször is) és kevergessük, amíg újra folyékony nem lesz.
(Gabula András-Halmos Monika: Csokoládés csodák c. könyvéből)
|