|
Hozzávalók: |
|
|
|
A tésztához: - 3 evőkanál kristálycukor - 6 dkg szobahőmérsékletű vaj - 1.5 tk reszelt citromhéj - 1 tojássárgája - 15 dkg liszt - 0.5 tk sütőpor - csipetnyi só |
vagy fél adag linzertészta: - 10 dkg porcukor - 20 dkg margarin - 30 dkg liszt - 1 tojássárgája |
A töltelékhez: - 50 dkg natúr krémsajt (nálam a Philadelphia light volt a befutó) - 20 dkg kristálycukor - 2 dl tejföl - 2 citrom reszelt héja - 2 lime héja reszelve - 1 citrom leve - 3 lime leve - 3 tojás |
A díszítéshez: kandírozott citrushéj, vagy: - 2 narancs - 1 citrom - 1 lime - 1 grapefruit - 30-40 dkg kristálycukor - 1 dl víz |
1. tészta: A sütőt előmelegítjük 165 fokra. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazni (csak az alját) és kibélelni sütőpapírral. A robotgéppel habosra keverjük a cukrot meg a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojássárgáját és simára keverjük. Az átszitált lisztet és sütőport, valamint a sót a vajas masszához öntjük. Addig gyúrjuk, míg morzsalékos nem lesz. Az egészet beletesszük a tortaformába, elsimítjuk, elnyomkodjuk és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Linzertészta: A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük.
A krémhez a krémsajtot simára keverjük és apránként hozzáadjuk a cukrot. Utána a tejfölt, a lime- és citromhéjat, majd a levüket. Ezután egyenként mehetnek bele a tojások is.
Amikor a massza egyenletesen sima, a tésztára öntjük. A tortaformát többször betekerjük alufóliába, nehogy a töltelék kicsorogjon, majd egy nagy tepsibe tesszük, melyet 1-2 ujjnyi magasan forróvízzel felöntünk és így toljuk be a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük, majd még 15 percet kicsit magasabb hőmérsékleten, hogy a közepe is szilárd legyen. (tűpróba) Miután megsült a formában, tortarácson hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.
A gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk (nálam a zöldségpucoló tökéletesen megfelelt erre a célra). Közepes hőfokon 15 dkg cukrot összeverünk 1 dl vízzel, forrásig hevítjük, majd amikor a cukor elolvadt, beletesszük a gyümölcsök héját, és lefedve 3 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Egy tálba cukrot öntünk és a megfőtt gyümölcshéjakat beletesszük. Alaposan megforgatjuk benne, majd egy alufóliával bélelt tálcára tesszük és szálakra választjuk. Tálaláskor a tortát a gyümölcshéjakkal díszítjük.
(netes kóborlásaim alatt találtam a receptet tavaly)
Saját kiegészítéseim: - Célszerű az előkészületekkor a tortaformát belemérni a nagy tepsibe, hogy ne akkor kelljen bosszankodni, amikor már benne van a torta, mert esetleg nincs akkora tepsink, amibe a forma belefér. - Nálam 250-275 fokon 2 órán keresztül sült a torta, de ez lehet, azért volt, mert - megítélésem szerint - a sütővel nem stimmel valami. Úgyhogy legközelebb egy másik sütőben is kipróbálom. - A maradék citromból, lime-ból és a gyümölcsök héjának cukrozásánál megmaradt cukorból remek limonádét lehet készíteni - Én egy 20 cm-es tortaformában sütöttem a tortát, a krémsajtból így 37.5 dkg fogyott, a cukorból 15 dkg, a tojásból 2, a többi hozzávalóból maradt az eredeti mennyiség, ennek ellenére nem lett nagyon savanyú.
|