Szilvásgombóc |
2008 szeptember 06., szombat 20:49 | |||
- 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú) - 30-40 dkg liszt - 1 ek olaj - 2 ek búzadara - 1 egész tojás - csipetnyi só - 0.5 kg beszterci szilva - fahéj - kristálycukor - zsemlemorzsa - olaj A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot teszünk a mag helyére. A szilvát a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. (kb. 14-20 db lesz belőle, attól függően, mennyire vékonyra nyújtjuk a tésztát)
|