2017 november 22., szerda
A hajtogatásról Nyomtat Email
2008 október 04., szombat 15:58

Elég sok receptben lehet olvasni a leírásnál, hogy "és akkor a tésztát hajtogatjuk".
Aha.
Amíg nem jártam suliba, igazából sok fogalmam nem volt, hogy ez mit takar, hajtogattam, ahogy eszembe jutott, aztán vagy leveles lett a tészta, vagy nem .

Most pontokba szedem, és fotókkal illusztrálom, hogy mit jelent igazából az, hogy hajtogatás.

- a tésztát kinyújtuk.
- gondolatban elfelezzük a tésztát és az egyik oldalát behajtjuk a közepéig.
- erre ráhajtjuk a másik oldalt úgy, hogy a tésztarészek fedjék egymást. (egyszeres hajtogatás)
- a tésztát elforgatom 90 fokban.
- újra kinyújtom.
- most gondolatban 3 részre osztom a tésztát, és az első harmadot hajtom be.
- ugyanezt teszem a másik oldallal
- a két behajtott részt egymásra hajtom.(kettős hajtogatás)

A tésztát félreteszem pihenni, és ha a recept szerint szükséges, akkor még megismétlem ugyanezt a 8 pontot.

Fontos!
Amikor a tésztát hajtogatjuk, a lisztet mindig söpörjük le róla!

hajtogatas1.jpg hajtogatas2.jpg hajtogatas3.jpg hajtogatas4.jpg hajtogatas5.jpg
hajtogatas6.jpg hajtogatas7.jpg hajtogatas8.jpg hajtogatas9.jpg hajtogatas10.jpg