2017 november 24., péntek
Bejgli Nyomtat Email
2008 november 20., csütörtök 21:28
bejgli.jpg Hozzávalók: A töltelékhez:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 0.5 kg dió
- 0.5 kg mák
- porcukor ízlés szerint
- kevés tej
- reszelt citromhéj a mákba
- rumaroma a dióba
- mazsola rumban áztatva
- 15 dkg meggy
- 2 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk, 1-2 kávéskanál cukrot elkeverünk benne, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük.
Ezt hozzáadjuk a lisztes margarinhoz, a tojássárgákkal együtt. Alaposan kidolgozzuk, langyos helyen kelni hagyjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk, kicsit pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk.

A töltelékhez tejet adunk, vigyázva, hogy ne legyen túl híg és kislángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat/rumaromát, a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a töltelék kihűlt, a felét elkenjük a tésztán, és feltekerjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a rudakat megkenjük a sárgájával és megvárjuk, míg megszárad. Ezután rákenjük a fehérjét és hűvös helyen száradásig hagyjuk pihenni. Az oldalát megszurkáljuk villával/hústűvel, hogy a felesleges gőz ne feszítse szét a tésztát, így majd nem reped meg.


200-210 fokos, enyhén gőzös sütőben  kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

bejgli01.jpg bejgli02.jpg bejgli03.jpg bejgli04.jpg bejgli05.jpg
bejgli06.jpg bejgli07.jpg bejgli08.jpg bejgli09.jpg bejgli10.jpg
bejgli1.jpg bejgli12.jpg bejgli13.jpg bejgli14.jpg bejgli15.jpg