2008 november 20., csütörtök 22:03 |
![Kalács kalacs.jpg](/f.php?kep=images/stories/kalacs.jpg) |
Hozzávalók: |
|
- 50 dkg liszt - 3 dl tej - 2,5 dkg élesztő - késhegynyi só - 1 egész tojás
|
- 1 tojássárgája - 5-7 evőkanál cukor - 5 dkg vaj - 1 egész tojás a kenéshez |
A tejet kevés cukoral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.
Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.
(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
|