2017 november 17., péntek
Kalács Nyomtat Email
2008 november 20., csütörtök 22:03
kalacs.jpg Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- késhegynyi só
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 5-7 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás a kenéshez

A tejet kevés cukoral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.

Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.

(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
kalacs1.jpg kalacs2.jpg kalacs3.jpg kalacs4.jpg kalacs5.jpg