2017 november 22., szerda
Kekszes muffin Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 21:37
Hozzávalók:
- 2.25 bögre liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 1+2/3 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 12 dkg puha vaj
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 3 tojásfehérje
- 1 bögre apróra morzsolt csokis keksz + valamennyi a díszítéshez
- 1 doboz (45 dkg) készen kapható vaníliamáz*

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan kenjük ki a muffinformákat, vagy béleljük ki őket muffinpapírral.

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a cukrot. Öntsük bele a tejet, a vajat és a vaníliaaromát, majd alacsony fokozaton 30 másodpercen keresztül dolgozzuk össze az alapanagokat. Ezután kapcsoljunk közepes fokozatra és keverjük tovább 2 percig. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, és ismét keverjük 2 percig. Keverjünk bele egy bögre összemorzsolt kekszet.

Egyenlően osszuk el a masszát az előkészített muffinformákba. Süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig. A sütőformában tegyük 10 percre hűlni süteményrácsra, majd vegyük ki a süteményeket, és a rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Vonjuk be a muffinok tetejét a vaníliamázzal, és szórjunk rá apróra morzsolt csokoládés kekszet.

*Vaníliamáz: tojásfehérjét keverjünk el porcukorral (nem habosra) és ízesítsük vaníliaaromával.

(A sütés bibliája c. könyvből)