2017 november 22., szerda
Gyömbéres muffin narancsmázzal Nyomtat Email
2008 december 18., csütörtök 23:37
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 10 dkg friss gyömbér
- 20 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1/2 kávéskanál őrült gyömbér
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 csipet só
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 4 tojás
- 2-3 evőkanál tej

A mázhoz:
- 1 narancs
- 20 dkg porcukor

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és a muffintepsit kibéleljük papírral.
A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval.
A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba.
A muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, ezalatt elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és ebből 3 evőkanálnyit megmelegítünk a mikróban.
Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át a porcukorhoz adjuk, rászorjuk a reszelt narancshéjat, és sűrű mázat keverünk belőle.
A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk a mázzal.

(Stahl Judit receptje)