2017 november 22., szerda
Deák-torta Nyomtat Email
2009 március 29., vasárnap 22:01

Hozzávalók:

- 9 tojásfehérje
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula (nálam ez 7.5 dkg dió és 7.5 dkg mandula keveréke volt)
- 0,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 1 kis üveg savanykás lekvár
- 8 dkg durvára darabolt dió

A bevonathoz:
- 15 dkg étcsoki
- 1 ek. vaj
- 2 ek. tejszín

A puha vajat habosra keverem 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a darált mandulát, a tejet és felváltva a lisztet, valamint a másik fél adag cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, 26 centis tortaformába (vagy egy 30x20 cm-es tepsibe) simítom a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben úgy 40 percig hagyom sülni.
Kicsit hagyom hűlni, de még melegen félbevágom, majd megkenem a lekvárral és megszórom a dióval, majd lefedem a másik tésztakoronggal. A csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztom, a végén belekeverem a tejszínt és a krémmel bevonom a tortát.

(Nemisbéka receptje alapján)