2017 november 22., szerda
Gundel-torta Nyomtat Email
2009 július 28., kedd 18:39
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 6 dkg liszt
- 7.5 dkg darált dió
- 3 dkg mandula
- 7.5 dkg olvasztott csokoládé

A krémhez:
- 40 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
- 40 dkg tejszín
- 5 dkg marcipánmassza

A bevonáshoz:
- 20 dkg csokoládé
- 2 dl olaj

A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra keverem, a maradék 10 dekával a tojásfehérjét felverem.
A tojássárgájás részhez hozzáadom az olvasztott csokoládét. A fehérjébe belekeverem a csokis-tojássárgájás masszát, végül a lisztet, diót, mandulát.
Tortaformába töltve 190 fokon megsütöm.

A krémhez a tejszínt felforralom. A csokoládét - gőzfürdőben - megolvastom. Ha a tejszín forr, belekeverem a csokoládét. Pár pillanatig még főzöm, majd kihűtöm. A torta töltése előtt kihabosítom.

A marcipánmasszát kerekre nyújtom, de kisebbre, mint a tortaforma. Az alső szeletre ráhelyezem a marcipánt és rákenem a csokikrémet. Erre jön a következő piskótalap, majd újból csokikrém. Végül ráhelyezem az utolsó lapot.

A bevonáshoz használt olvasztott csokoládéhoz olajat keverek. Egyenletesen eloszlatom a tetején és hagyom, hogy lecsorogjon a csoki a torta és a tortaforma közé. Lehúzzuk róla a formát és az oldalán is szépe egyenletesen eloszlatom a mázt.

(Tv-paprika receptje)