2017 november 21., kedd
Mandulapraliné fagylalt Nyomtat Email
2009 augusztus 22., szombat 12:53
Hozzávalók:
a mandulapralinéhoz:
- 12,5 dkg kristálycukor
- 10 dkg pörkölt mandula
- 1.5 dl víz

a fagyihoz:
- 4 tojássárgája
- 12.5 dkg kristálycukor
- 1.5 dl tejszín
- 1.5 dl tej
- 2 dl magas zsírtartalmú natúr joghurt (nálam 3%-os)
- 1 teáskanál vaníliaaroma

A pralinéhoz lábosba öntöm a kristálycukrot a vízzel együtt, és kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztom a cukrot. Ezután nagyobb lángon addig hevítem a cukrot, míg aranybarnára karamellizálódik. A megpirult cukrot félrehúzom és elkeverem benne az egész mandulaszemeket. Sütőlapra öntöm a masszát és hagyom kihűlni, majd az aprítógéppel durvára töröm.

A tojások sárgájából és a cukorból sűrű krémet keverek, a tejet és a tejszínt forráspontig melegítem, majd állandó keverés közepette egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm az egészet a lábasba és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik.
Félrehúzom a tűzről, hozzákeverem a natúr joghurtot és a vaníliaaromát.
Ha teljesen kihűlt, a fagyigépbe teszem és hagyom dolgozni.
Az utolsó 5 percben apránként hozzákanalazom a durvára vágott mandulát.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)