2017 november 22., szerda
Túróval töltött kuglóf Nyomtat Email
2008 augusztus 18., hétfő 09:19
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 cs. szárított vagy 1 db friss élesztő
- 2.5 dl tej
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 10 dkg vaj/margarin
- 60 dkg liszt

A töltelékhez:
- 10 dkg darált mogyoró
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 15 dkg tehéntúró
- 2 ek. mogyorós nugátkrém
- 1 tojássárgája
- 1 kanál étkezési keményítő

Az élesztőt egy nagyobb keverőtálban langyos tejjel feloldjuk, elkeverjük a tojással, cukorral, sóval és a lágy, krémes zsiradékkal. A lisztet átszitáljuk, először csak annyit dolgozzunk bele, hogy a masszát még keverni lehessen, aztán lisztezett gyúródeszkán a többi liszttel addig gyúrni, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. A tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, a darált mogyorót egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd ha már teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és a cukorral.
A túrót a nugáttal, tojássárgájával és a keményítővel simára keverjük. (Kb. mint a mogyorós túró rudi tölteléke)

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk.
10-12 részre osztjuk és egyenként nem túl vastag korongokat gyúrunk. egy-egy evőkanál tölteléket a közepére halmozunk, aztán összehajtjuk és a szélén összenyomkodjuk.
A töltött tésztákat a kikent kuglófformába tesszük és előmelegített villanysütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán 50-60 percig sütjük.