2017 szeptember 25., hétfő
Erdei gyümölcsös mascarpones torta Nyomtat Email
2009 szeptember 20., vasárnap 19:24
Mascarponés gyümölcstorta Hozzávalók:

- 25 dkg Hobbits keksz (nálam csokis volt)
- 8 dkg vaj (nálam 10 dkg volt és "elbírta")
- 50 dkg mascarpone
- 6 dl tejszín
- porcukor ízlés szerint
- 2 cs zseléfix
- 1 cs erdei gyümölcsmix

A torta oldalára:
- szeletelt mandula/piskótamorzsa/babapiskóta félbevágva

A kekszet az aprítógépben "megdaráltam", a vajat megolvasztottam és hozzákevertem, majd belenyomkodtam egy tortaformába, 10 percig sütöttem kb. 180 fokon.
A tejszínt habbá vertem, közben hozzáadtam a zseléfixet, a porcukrot. Óvatosan hozzákevertem a mascarponét.
Amikor a torta "alja" kihűlt, beleöntöttem a krém felét, rá a gyümölcsmixet, majd a maradék krémet. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben, de az eredeti recept szerint 3-4 óra is elég neki.

Tálalás előtt díszítettem.

(Fakanál receptje)
Mascarponés gyümölcstorta Mascarponés gyümölcstorta


Add a comment
 
Gundel-torta Nyomtat Email
2009 július 28., kedd 18:39
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 6 dkg liszt
- 7.5 dkg darált dió
- 3 dkg mandula
- 7.5 dkg olvasztott csokoládé

A krémhez:
- 40 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
- 40 dkg tejszín
- 5 dkg marcipánmassza

A bevonáshoz:
- 20 dkg csokoládé
- 2 dl olaj

A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra keverem, a maradék 10 dekával a tojásfehérjét felverem.
A tojássárgájás részhez hozzáadom az olvasztott csokoládét. A fehérjébe belekeverem a csokis-tojássárgájás masszát, végül a lisztet, diót, mandulát.
Tortaformába töltve 190 fokon megsütöm.

A krémhez a tejszínt felforralom. A csokoládét - gőzfürdőben - megolvastom. Ha a tejszín forr, belekeverem a csokoládét. Pár pillanatig még főzöm, majd kihűtöm. A torta töltése előtt kihabosítom.

A marcipánmasszát kerekre nyújtom, de kisebbre, mint a tortaforma. Az alső szeletre ráhelyezem a marcipánt és rákenem a csokikrémet. Erre jön a következő piskótalap, majd újból csokikrém. Végül ráhelyezem az utolsó lapot.

A bevonáshoz használt olvasztott csokoládéhoz olajat keverek. Egyenletesen eloszlatom a tetején és hagyom, hogy lecsorogjon a csoki a torta és a tortaforma közé. Lehúzzuk róla a formát és az oldalán is szépe egyenletesen eloszlatom a mázt.

(Tv-paprika receptje)

Add a comment
 
Epertorta Nyomtat Email
2009 május 17., vasárnap 15:36
Epertorta Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához):
- 6 tojásból piskótalap
- kb. 60 dkg eper
- 6 dl tejszín
- 1 cs. (6 db) lapzselatin
- 1 cs. piros tortazselatin
- porcukor ízlés szerint
- 5 dkg szeletelt mandula
A 6 tojásból piskótát sütöttem, amikor kihűlt, 3 részre vágtam.

Az epret alaposan megmostam, a nagyobb szemeket (kb. a felét) félretettem, a kisebbeket pürésítem. Sűrű tésztaszűrőn átpasszírozom, hogy az apró magok ne zavarjanak (akit nem zavar, az ezt kihagyhatja), és a porcukorral a felvert tejszínhabhoz keverem.

A 6 lapot a tasak leírása szerint beáztattam, majd felmelegítem és ha kihűlt, az epres tejszínhez keverem. Kevés pihenő után az első piskótalapot visszahelyezem a formába, megkenem az epres tejszínhabbal, majd következő piskóta, tejszínhab, végül a 3. piskótalap. Azt is megkenem tejszínhabbal, de már csak vékonyan.
Ha lehetőségem van rá egy éjszakára a hűtőbe teszem, ha nincs ennyi idő, akkor csak 2-3 órára. A félretett epreket "lapjában" 2-3 részre vágom, és elhelyezem a torta tetején. A piros tortazselatint a leírás szerint elkészítem, kicsit hűlni hagyom, majd szilikonecsettel rákenem az eprekre.

Óvatosan leveszem a kapcsos tortaformát, a torta oldalát megkenem a maradék epres tejszínnel, majd az időközben megpirított mandulával "bepanírozom".
Epertorta Epertorta Epertorta Epertorta


Add a comment
 
Fehércsokis joghurttorta Nyomtat Email
2009 február 18., szerda 22:17
Fehércsokis joghurttorta Hozzávalók: A bevonathoz:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 lágyan felvert tojás
- 20 dkg natúr joghurt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 9 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál tejszín
- 1-2 evőkanál fehér csokoládé reszelék a tálaláshoz*

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kavargassuk, míg sima nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni.

Tegyük egy edénybe a lisztet, sütőport, cukrot, tojást, joghurtot, valamint a vajat, s 5 percig - vagy míg a massza egynemű nem lesz - verjük.
Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd alaposan keverjük össze.

Öntsük a tésztát egy kivajazott, 24 cm-es gyűrűformába. 180 fokon 50 percig (tűpróbáig) süssük.
Hagyjuk a süteményt 5 percig a formában állni, majd borítsuk tortarácsra és hagyjuk kihűlni.

A bevonathoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a tejszínt*/. A bevonattal kenjük be a torta tetejét és az oldalait, majd szórjuk meg a reszelt fehér csokoládéval.

*a maradék fehér csokit úgy fordítjuk, hogy a sima fele legyen felfelé, és zöldséghámozóval "megpucoljuk".

**ha a csokoládé olvadás után "darabos", egy kevés vajat/margarint adjunk hozzá (akár többször is) és kevergessük, amíg újra folyékony nem lesz.

(Gabula András-Halmos Monika: Csokoládés csodák c. könyvéből)

Fehércsokis joghurttorta1.jpg Fehércsokis joghurttorta2.jpg Fehércsokis joghurttorta3.jpg
Fehércsokis joghurttorta4.jpg Fehércsokis joghurttorta5.jpg Fehércsokis joghurttorta6.jpg Fehércsokis joghurttorta7.jpg


Add a comment
 
Bécsi túrótorta Nyomtat Email
2009 február 15., vasárnap 10:21
Bécsi túrótorta Hozzávalók:
- 1 adag linzertészta
- 22 cm-es tortaforma
- 75 dkg túró
- 22.5 dkg vaj
- 12.5 dkg porcukor
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 8 db tojás + 1 tojásfehérje (ami a linzertésztából marad)
- só
- reszelt citromhéj
- 1 evőkanál van. cukor

Amíg a tölteléket elkészítjük, a linzertésztát a hűtőben pihentetjük.

A vajat a porcukorral, a van. cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgáját, a túrót és a keményítőt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjéből a csipet sóval és a kristálycukorral habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a vajas keverékbe.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy tortaformát, úgy, hogy a tortaforma oldaláról kb. 1-2 centi tészta lelógjon (ha nem lóg le, akkor sem történik baj, de a tortaforma oldalán mindenképpen legyen tészta!).
5-6 percre az előmelegített sütőbe toljuk és kicsit megsütjük.

Amikor kivettük a sütőből, rögtön megkenjük tojásfehérjével, így a tészta később nem ázik el a túrós masszától.
Beleöntjük a tölteléket, a tésztát ráhajtjuk a tetejére, és 160 fokon kb 70 percig sütjük.
40-45 perc sütés után a tortát lefedjük alufóliával és - amennyiben nem légkeveréses a sütőnk - résnyire nyitott ajtónál tovább sütjük.

Ha esetleg marad linzertészta, azt folpackba csomagolva bátran fagyasszuk le)

(A Tv Paprika receptje alapján)

becsiturotorta1.jpg becsiturotorta2.jpg becsiturotorta3.jpg
becsiturotorta4.jpg becsiturotorta5.jpg


Add a comment
 
Lúdláb torta Nyomtat Email
2008 szeptember 22., hétfő 08:31
ludlabtorta.jpg Hozzávalók:
- 8 tojásos kakaós piskótatészta 20 cm-es tortaformában megsütve
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- 3 evőkanál kakaó
- 4 dl tej
- 25 dkg margarin
- 1 üveg rumos meggy
- 20 dkg étcsoki
- 2-3 evőkanál olaj

A lisztből, a cukorból és a kakaóból a tejjel sűrű krémet főzünk, majd félretesszük kihűlni. (jótanács: a krémet kézi habverővel kevergessük, különben nagy valószínűséggel csomós lesz).
A margarint habosra keverjük, miközben apránként hozzáadjuk a csokikrémet, belekeverjük a leszűrt rumos meggyet.

A piskótát félbevágjuk, megkenjük a krémmel, a másik piskótát vágott felével felfelé tesszük a krémre*, az oldalán kinyomódott krémet elkenjük, a tortát rácsra tesszük. (alá egy tálcát vagy papírt teszünk).

A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, és rácsorgatjuk a piskótára. Egy hosszú késsel elsimítjuk a csokit a piskótán, hagyjuk lefolyni az oldalán, azt is elkenjük, kipótoljuk.

Hűvös helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen. (nekem egy éjszakát állt, de gondolom, ehhez néhány óra is elegendő).
A maradék krémet nyomózsákba tesszük, a torta tetejét rózsákkal és esetleg maradék meggyszemekkel díszítjük.

*bátrabbak próbálkozhatnak úgy is, hogy nem tesznek a tetejére piskótát, hanem a krémre öntik a csokoládét. Én nem mertem.


 


Add a comment
 
Citromos-lime-os sajttorta Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 21:33
citromoslimeos_sajttorta.jpg Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 evőkanál kristálycukor
- 6 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1.5 tk reszelt citromhéj
- 1 tojássárgája
- 15 dkg liszt
- 0.5 tk sütőpor
- csipetnyi só
vagy
fél adag linzertészta:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 30 dkg liszt
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 50 dkg natúr krémsajt
(nálam a Philadelphia light volt a befutó)
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 2 citrom reszelt héja
- 2 lime héja reszelve
- 1 citrom leve
- 3 lime leve
- 3 tojás
A díszítéshez:
kandírozott citrushéj, vagy:
- 2 narancs
- 1 citrom
- 1 lime
- 1 grapefruit
- 30-40 dkg kristálycukor
- 1 dl víz

1. tészta: A sütőt előmelegítjük 165 fokra. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazni (csak az alját) és kibélelni sütőpapírral. A robotgéppel habosra keverjük a cukrot meg a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojássárgáját és simára keverjük. Az átszitált lisztet és sütőport, valamint a sót a vajas masszához öntjük. Addig gyúrjuk, míg morzsalékos nem lesz.
Az egészet beletesszük a tortaformába, elsimítjuk, elnyomkodjuk és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Linzertészta: A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük.

A krémhez a krémsajtot simára keverjük és apránként hozzáadjuk a cukrot. Utána a tejfölt, a lime- és citromhéjat, majd a levüket. Ezután egyenként mehetnek bele a tojások is.

Amikor a massza egyenletesen sima, a tésztára öntjük. A tortaformát többször betekerjük alufóliába, nehogy a töltelék kicsorogjon, majd egy nagy tepsibe tesszük, melyet 1-2 ujjnyi magasan forróvízzel felöntünk és így toljuk be a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük, majd még 15 percet kicsit magasabb hőmérsékleten, hogy a közepe is szilárd legyen. (tűpróba)
Miután megsült a formában, tortarácson hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.

A gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk (nálam a zöldségpucoló tökéletesen megfelelt erre a célra). Közepes hőfokon 15 dkg cukrot összeverünk 1 dl vízzel, forrásig hevítjük, majd amikor a cukor elolvadt, beletesszük a gyümölcsök héját, és lefedve 3 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Egy tálba cukrot öntünk és a megfőtt gyümölcshéjakat beletesszük. Alaposan megforgatjuk benne, majd egy alufóliával bélelt tálcára tesszük és szálakra választjuk.
Tálaláskor a tortát a gyümölcshéjakkal díszítjük.

(netes kóborlásaim alatt találtam a receptet tavaly)

Saját kiegészítéseim:
- Célszerű az előkészületekkor a tortaformát belemérni a nagy tepsibe, hogy ne akkor kelljen bosszankodni, amikor már benne van a torta, mert esetleg nincs akkora tepsink, amibe a forma belefér.
- Nálam 250-275 fokon 2 órán keresztül sült a torta, de ez lehet, azért volt, mert - megítélésem szerint - a sütővel nem stimmel valami. Úgyhogy legközelebb egy másik sütőben is kipróbálom.
- A maradék citromból, lime-ból és a gyümölcsök héjának cukrozásánál megmaradt cukorból remek limonádét lehet készíteni
- Én egy 20 cm-es tortaformában sütöttem a tortát, a krémsajtból így 37.5 dkg fogyott, a cukorból 15 dkg, a tojásból 2, a többi hozzávalóból maradt az eredeti mennyiség, ennek ellenére nem lett nagyon savanyú.

citromoslimeos_sajttorta1.jpg citromoslimeos_sajttorta2.jpg citromoslimeos_sajttorta3.jpg
citromoslimeos_sajttorta4.jpg citromoslimeos_sajttorta5.jpg citromoslimeos_sajttorta6.jpg citromoslimeos_sajttorta7.jpg


Add a comment
 
Feketeerdő torta Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 21:05
Ezt a receptet az egyik "Bibliámban" találtam, kis módosításokkal lett belőle egy nagyon szuper és finom torta. Az eredeti recept szerint ebből a mennyiségből egy 26 cm átmérőjű torta jön ki, én egy 18 cm-es tortát szoktam készíteni belőle. Zárójelben a nagyobb (szerintem 24 cm átmérőjű, a recept szerint 26 cm-es) tortához szükséges mennyiségeket találod.

feketeerdo_torta.jpg Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 (10) tojás
- 12 (20) dkg cukor
- 3 (5) dkg darált dió
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 5 (10) dkg csoki
- 6 (10) dkg vaj
- 4 (7.5) dkg liszt
- 7.5 (12.5) dkg piskótamorzsa
- sütőpapír
A töltelékhez:
- 3/4 (1) üveg meggybefőtt levével együtt
- 3 (4) dkg cukor
- fél rúd fahéj
- 1.5 (2) púpozott teáskanál étkezési keményítő
- 5 (7.5) dl tejszín
- 5 (6) dkg cukor
- cseresznyepálinka
- cukorszirup (elhagyható)
A díszítéshez:
- csokireszelék
- porcukor

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét vízfürdőben, a vajat mikróban felolvasztjuk. A fehérjékből a cukor 3/4-ével krémszerű habot verünk(itt most jobb eredményt érünk el, ha a cukrot az elején a fehérjéhez adjuk). A sárgáját a cukor kb 1/4 részével és a darált dióval egy edényben elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Az így kapott masszát habosra keverjük, amíg eredeti térfogatának a kétszeresét eléri. Az időközben megolvadt csokoládét a tojásos masszába csurgatjuk. Elkeverjük, míg a csoki teljesen össze nem olvad a sárgájával, majd hozzáadjuk a langyos vajat. A fehérje egyharmadát a masszához keverjük (itt már csak fakanállal keverjük a masszát, semmiképp sem robotgéppel). A maradék tojáshabot is hozzáöntjük, rászitáljuk a liszt-morzsa keveréket és óvatosan, széles mozdulatokkal elkeverjük, hogy a hab ne törjön!
A tésztát az előkészített tortaformába vagy tortagyűrűbe töltjük, felszínét kenőlappal elsimítjuk.
(Nálam ez úgy működik, hogy a tűzhely saját tepsijére ráteszek egy sütőpapírt, arra a tortakarikát (kapcsos tortaformánál csak a karikát használom, az alját nem. Amennyiben tortaformát használunk, az oldalát nem, csak az alját kell vékonyan kikenni és morzsával megszórni.)
190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

A krémhez a meggyet szűrőn lecsöpögtetjük, levét felfogjuk egy edénybe. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjrudat, felfőzzük, majd a fahéjat eltávolítjuk. A keményítőt kevés hideg vízbe keverjük és megkötjük vele a gyümölcslét, majd néhányszor felforraljuk. 10 (16) szem meggyet félreteszünk díszítésre, a többit a gyümölcsléhez adjuk és óvatosan megkeverjük, nehogy szétnyomódjanak. Mégegyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. (Én ezt általában előző este szoktam megcsinálni)
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.

Összeállítás:
A közben megsült és kihűlt piskótatésztát vízszintesen 3 lapra osztjuk. Az első lapot vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd egy habzsák és egy közepesen vastag (6-os vagy 8-as) nyomócső segítségével a külső peremére egy kört rajzolunk.A következő körben meggyeket rakunk a tortalapra egymás mellé, majd egy újabb tejszínhabos kör következik, és ezt addig folytatjuk, míg a torta közepére nem érünk.
Ráhelyezzük a következő tortalapot, azt is megkenjük vékonyan tejszínhabbal és vagy a fent leírtak szerint váltogatjuk a tejszínt a meggyel, vagy ellentétesen, mint az alsó.
A harmadik lapot is rátesszük, meglocsoljuk a cseresznyepálinkával (ezt lehet minden tortalapnál is, de ha gyerek is eszik a tortából, akkor érdemes megfontolni). A torta tetejét és oldalát is megkenem vékonyan tejszínhabbal, majd a csokoládéreszelékkel beszórjuk.
Peremét habpöttyökkel díszítjük, amikre egy-egy meggyet teszünk. A porcukrot a torta közepére szórjuk.

 

feketeerdo1.jpg feketeerdo2.jpg feketeerdo3.jpg feketeerdo4.jpg
feketeerdo5.jpg feketeerdo6.jpg feketeerdo7.jpg feketeerdo4.jpg


Add a comment
 
Gesztenyés csokoládétorta Nyomtat Email
2008 július 29., kedd 23:13

Nem egyszerű és nem olcsó torta, de nagyon megéri a fáradtságot!

Hozzávalók:

A tésztához: (2 lap lesz belőle)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- késhegynyi só
- 6 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 3 cl tej
- 3 cl olaj

A mousse au chocolat-hoz:
- 2 dl tejszín
- 15 dkg tejcsokoládé
- 1 cl cseresznyepálinka
- 2 tojássárgája

A tejszínes gesztenyekrémhez:
- 22 dkg gesztenyemassza
- 3 dkg porcukor
- 2 cl rum
- 3,75 dl tejszín

A sütéshez:
- 16 cm átmérőjű tortagyűrű
- 24 cm átmérőjű tortagyűrű
A díszítéshez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- kevés vaníliás cukor
- rum
- 16 szem cseresznyebefőtt

A mousse-t már előző nap elkészítjük: 5 cl tejszínt felfőzünk és állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a csokoládét. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát és lehűtjük. Gyorsan hozzáadjuk a habosra kikevert tojássárgáját, végül a maradék tejszínt, amit előbb ugyancsak felverünk. A kisebbik tortagyűrűt egy fóliával letakart tepsire állítjuk, szétterítjük benne a mousse-t, tetejét elsimítjuk, letakarjuk fóliával és egy éjszakára a mélyhűtőbe állítjuk. (én ezt a tortagyűrű saját aljával oldom meg, mert kicsi a hűtőm )

A tésztához a tojásokat hidegen felverjük a cukorral, a vaníliával és a késhegynyi sóval. A lisztet a kakóporral összekeverjük, állandó keverés mellett a masszába szitáljuk. A tejet elkeverjük az olajjal, felmelegítjük és a masszához keverjük. Egy tepsit sütőpapírral letakarunk, és két 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A masszát a körökbe terítjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt két tortalapot sütünk belőle. (lehet egyben is kisütni a tésztát és amikor kihűlt, akkor kettévágni, de emlékeim szerint akkor kicsit tömörebb tésztát kapunk).
A kész tésztát porcukorral beszórt papírra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A másik lapot fóliába csomagoljuk és lefagyasztjuk.

A krémhez a gesztenyemasszába beledolgozzuk a porcukrot és a rumot, a tejszínt pedig felverjük. A zselatint vízfürdőben feloldjuk, csomómentesen a masszába dolgozzuk. Az így elkészített masszát a felvert tejszínhez adjuk.

A torta összeállításához kibéleljük fóliával a nagyobbik gyűrűt, beletesszük a tortalapot, és bespricceljük cherry brandyvel. A tejszínes gesztenyekrémet nyomócsőbe töltjük, megtöltjük vele a tészta és a gyűrű közötti üres részt. Kevés krémet a tészta tetejére is kenünk, majd ráborítjuk a fagyott mousse-t, amelyről lehúzzuk a fóliát.
A gyűrű és a fólia könnyebben lehúzható, ha a mousse-t előbb kb 5 percre szobahőmérsékletre tesszük. Szétosztjuk rajta és körülötte a formában a maradék krémet, elsimítjuk, fóliával letakarjuk és kb 5-6 órára (amíg a gesztenyekrém meg nem fagy) mélyhűtőbe tesszük.

A díszítéshez kevés vaníliás cukorral és rummal ízesítjük a gesztenyemasszát. A fagyott tortáról levesszük a gyűrűt, a fóliát még rajta hagyjuk. A masszát gesztenyenyomón átpréseljük és a szálakat rögtön a tortára fektetjük. A lelógó szálak végét késsel kevagdossuk, lehúzzuk a fóliacsíkot és elrendezzük a tortán a cseresznyéket.


Add a comment
 
Túrótorta Nyomtat Email
2008 június 19., csütörtök 19:33

turotorta.jpg

Hozzávalók:
- 1.5 csomag babapiskóta
- 5 dl tej
- 1 rumaroma
- 50 dkg túró
- 1 cs. van. cukor
- 1 kanál citromlé
- 25 dkg porcukor
- 3 egész tojás
- 25 dkg margarin
- 2 zacskó (12 lap) tortazselatin
- gyümölcs
- tortadara/színes reszelék/szeletelt mandula

A tortaforma alját telerakjuk babapiskótával és meglocsoljuk 1 dl tej és a rumaroma keverékével.

1. tál:
A túrót összetörjük, vaníliáscukorral és citromlével elkeverjük.
2. tál: A porcukrot, a tojássárgáját és a margarint habosra keverjük.
3. tál:
3 tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A 3 tálat összekeverjük.

A 2 zacskó tortazselatint kevés vízzel összekeverjük csomómentesre, közben 4 dl tejet felforralunk és felengedjük a zselatinos vízzel. Forrón, ahogy felfort, mégegyet forralunk, majd langyosan a masszához keverjük.
A felét beleteszem a tortaformába, és apróra vágott gyümölcsöt szórok rá. Beborítom a másik felével, tetejére tortadarát vagy színes reszeléket, vagy gyümölcsdíszítést teszek.
Minimum 24 órát hagyom állni a hűtőben.

Ha nagyon "gazdag" túrótortát szeretnénk, verjünk habbá 3 dl tejszínt és adjuk a túróhoz.

Túrótorta Túrótorta
Túrótorta Túrótorta Túrótorta
Túrótorta Túrótorta Túrótorta Túrótorta


Add a comment