2017 július 21., péntek
Mandulás kakaó Nyomtat Email
2008 december 18., csütörtök 23:23

Hozzávalók:
-2 dkg édes mandula
- 1 evőkanál cukor
- 1 liter kakaó
- 4 cl amaretto

A mandulát forró vízbe mártjuk és meghámozzuk. A cukorral együtt mozsárban összetörjük, és kb. 1/4 liter kakaóval 2-3 percig főzzük. Összekeverjük a maradék kakaóval és az amarettóval, s kis adag tejszínhabbal tálaljuk.



Add a comment
 
Narancsos csokoládékoszorú Nyomtat Email
2008 december 18., csütörtök 23:17
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12 dkg csokoládébevonó
- 15 dkg vaj
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 7 tojás
- 18 dkg cukor
- 14 dkg finomra darált mandula
- 10 dkg piskótamorzsa

A töltelékhez:
- 10 dkg nyers marcipánmassza
- 4 cl narancslé
- 2 cl cointreau
- 7 g apróra vágott cukrozott narancshéj

A díszítéshez:
- 5 dkg baracklekvár
- sötét csokoládforgács, fehér csokoládérudacskák

- 22 cm átmérőjű koszorúforma


A csokoládébevonót vízfürdőben megolvasztjuk és 30 fokra lehűtjük, majd habosra keverjük a vajjal, a vaníliával és a tojássárgájával. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük és a masszához adjuk. A mandulát elkeverjük a morzsával, majd a tésztába melírozzuk. A formát kivajazzuk, beszórjuk zsemlemorzsával, beletöltjük a masszát és felszínét elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig (tűpróba) sütjük. A kész tésztát egy éjszakán át pihentetjük.

A töltelékhez jól elkeverjük a hozzávalókat. A koszorút három lapra vágjuk és megtöltjük. Tetejét bekenjük forró baracklekvárral. Ha kihűlt, csokoládforgácsokkal és fehér rudacskákkal díszítjük.

Add a comment
 
Csokoládés-fahéjas csillag Nyomtat Email
2008 december 15., hétfő 18:56
Hozzávalók:
A tésztához:
- 18 dkg porcukor
- 12 dkg darált mandula
- 12 dkg darált mogyoró
- 12 dkg nyers marcipánmassza
- 8 dkg olvasztott csokoládébevonó
- 10 dkg méz
- 2 tojásfehérje
- 1.5 dkg kakpor
- egy vaníliarúd kikapart belseje
- 2 g őrölt ahér

A tojásfehérjemázhoz:
- 2 tojásfehérje
- porcukor szükség szerint

valamint:
- 15 dkg mandula a tészta kinyújtásához

A tésztához összevegyítjük az összes hozzávalót, és mandulával beszórt deszkán kinyújtjuk.
A mázhoz a tojásfehérjéket sűrű, de semmiképpen sem habos masszává keverjük a porcukorral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és forró vízbe mártott csillagszurkálóval kiszurkáljuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Nem baj, ha a máz elszíneződik.
A kiszurkálás után megmaradt  tésztát ismét összedolgozzuk, kinyújtjuk és csillagokat szurkálunk belőle.

Add a comment
 
Mandulás sütemény marcipánnal Nyomtat Email
2008 december 15., hétfő 18:46
Hozzávalók:
- egy adag csokoládés-mandulás alapmassza
- 30 dkg nyers marcipánmassza
- porcukor

A marcipánmasszát porcukorral beszórt deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, letakarjuk fóliával és befagyasztjuk. A fagyott marcipánlapot kis kockákra vágjuk, beszórjuk liszttel és lazán összerázzuk.
A fölösleges mennyiséget visszatesszük a mélyhűtőbe, a pillanatnyilag felhasználandót pedig hűtőszekrényben olvasztjuk ki, hogy hideg maradjon, de ne fagyott, így könnyen tudjuk a tésztába keverni.
Fagyott kockákat nem ajánlatos használni, mert hatására a tészta vajtartalma megkeményedne és a massza sokat veszítene a térfogatából.A kész süteményt kb 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Díszítésként porcukrot szitálunk rá.


Add a comment
 
Narancsos mandulaforgács Nyomtat Email
2008 december 15., hétfő 18:38
Hozzávalók:
- 15 dkg hosszúkásra vágott mandula
- 3 dkg cukorszirup
- 2 dkg porcukor
- 5 dkg kis kockára vágott cukrozott narancshéj
- 12 dkg tejcsoki bevonó

A mandulát összekeverjük a cukorsziruppal, tepsire terítjük és megszórjuk porcukorral. 180-200 fokra előmelegített sütőben többszöri forgatással barnára pörköljük. 25 fokra lehűtjük és összekeverjük az apró kockákra vágott cukrozott naranccsal. Adagonként a csokoládébevonóba keverjük, majd sütőpapírra vagy papír alátétekbe kis halmokat rakunk belőle.

Add a comment
 
Nugátbonbon Nyomtat Email
2008 december 15., hétfő 18:32
Hozzávalók:
- nugátmassza
- csokoládé
- kiszúróforma

A nugátmasszát 10-12 mm vastag szeletekre vágjuk, emylekből téglalapokat, négyzeteket, háromszögeket szabunk, esetleg kiszúróformával kiszúrjuk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a nugátot belemártjuk és rácsra téve hagyjuk száradni.

Add a comment
 
Pisztáciás marcipán Nyomtat Email
2008 december 15., hétfő 17:52
Hozzávalók:
- 30 dkg marcipánmassza
- 9 dkg finomra darált pisztácia
- 3 cl maraschino
- csokoládébevonó
- félbevágott pisztácia a díszítéshez

A marcipánmasszát összedolgozzuk a finomra darált pisztáciával és hozzáadagoljuk a likőrt is. A lapot elnyomkodjuk, majd letakarjuk sütőpapírral és a közepe felől indulva sodrófával kinyújtjuk. Kb. 12 mm magasra nyújtjuk.
Lehúzzuk róla a felső papírt és vékonyan bekenjük csokoládébevonóval. Hagyjuk megdermedni.

A marcipánlapot a csokoládés felületével lefelé borítjuk és csíkokra, majd négyzetekre vágjuk, pisztáciával díszítjük és hagyjuk kissé megszáradni.

Add a comment
 
Barackos marcipán Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 22:18
Hozávalók kb. 50 darabhoz
- 12 dkg szárított sárgabarack
- 40 dkg nyers marcipánmassza
- 5 dkg darabolt dióbél
- 3 cl apricot brandy
- tejcsokoládé-bevonó

A szárított sárgabarackot apróra vágjuk és a többi hozzávalóval egységes masszává dolgozzuk össze. Két léc közé fektetve, sütőpapíron kinyújtjuk, alját megkenjük tejcsokoládé-bevonóval, majd 23 mm-es négyzetekre vágjuk. A kis kockákat tejcsokoládéba mártjuk, sütőpapírra állítjuk és háromfogú villával csíkokat rajzolunk rájuk.


Add a comment
 
Mézes trüffel Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 22:07
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kis szeletekre vágott marcipánmassza
- 8 dkg méz
- egy vaníliarúd kikapart belseje
- 20 dkg sötét csokoládébevonó
- 20 dkg tejcsokolád-bevonó

A vajat habosra keverjük a marcipánszeletkékkel, adagonként belekeverjük a mézet és a vaníliát. Mindkét bevonót vízfürdőben megolvasztjuk. Ha a csokoládé kb 30 fokra lehűlt, a vajas masszába keverjük. Nyolcas fejjel ellátott nyomócsőbe töltjük és sütőpapírra golyókat nyomunk belőle. hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd temperált tejcsokoládéba mártjuk, jól lecsöpögtetjük, és sütőpapírra állítjuk. A kis repedéseket elkerülhetjük, ha a bonbont még egyszer megmártjuk a csokoládéban.

(A nagy csokoládékönyvből)

Add a comment
 
Csokoládés-mandulás sütemény Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 21:48

Hozzávalók 3 adag tésztához:
- 10 dkg csokoládébevonó
- 3.5 dkg nyers marcipánmassza
- 6 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- egy vaníliarúd kikapart belseje
- késhegynyi só
- 6 tojásfehérje
- 7 dkg cukor
- 1.5 dkg étkezési keményítő
- 14 dkg finomra darált mandula
- 30 dkg kockára vágott cukorszirupban eltett narancshéj

A tésztához vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládébevonót. A marcipánmasszát simára kidolgozzuk először egy tojássárgájával, majd a többivel habosra keverjük. A vajat kikeverjük a vaníliával, a sóval és a megolvasztott, d enem túl meleg csokoládéval.
A tojásfehérjét a cukorral és a keményítővel habbá verjük, majd mindhárom masszát összekeverjük. A mandulát a narancshéjjal összekeverjük, és a tésztához adjuk. Kivajazott és liszttel beszórt vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincformákba öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

(A nagy csokoládéskönyvből)



Add a comment
 
Gyümölcskenyér Nyomtat Email
2008 november 30., vasárnap 22:49
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 4 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- gyümölcsök ízlés szerint (dió, mandula, melange-keverék, cukrozott narancshéj, stb.)
- 5+10 dkg étcsokoládé (elhagyható)

A margarint habosra kavarjuk a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül az átszitált lisztet. A gyümölcsöket (és az 5 dkg csokoládét) belekeverjük a tésztába.
Sütőpapírral bélelt formába tesszük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 1 óra) sütjük.

Amikor kihűlt, a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a gyümölcskenyérre kenjük.

Add a comment
 
Mexikói forró csokoládé Nyomtat Email
2008 november 30., vasárnap 22:10
Hozzávalók:
- 3/4 liter tej
- egy vaníliarúd
- 27 dkg összetört mexikói csokoládétallér (helyettesíthető 12 dkg cukorral elkevert 12 dkg kakaóporral)
- 1/4 liter víz
- 1/2 kimagozott csili
- 3 evőkanál méz
- csipet só

A tejet felfőzzük a vaníliával, 10 percig érni hagyjuk, majd a vaníliarudat kivesszük, hosszában felvágjuk, belsejét kikaparjuk és elkeverjük a csokoládéval s a vízzel.
Habverővel a forró tejhez vegyítjük, és erőteljes mozdulatokkal verjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. A csili húsát nagyon apróra összevágjuk és a mézzel, valamint a sóval az italba keverjük.
Forrón tálaljuk.

(A Nagy csokoládékönyvből)

Add a comment
 
Cukrozott narancshéj Nyomtat Email
2008 november 30., vasárnap 14:54

Hozzávalók:
- narancshéj
- víz
- cukor
- bónusz: csokoládé

A narancs lepucolt héját vízbe áztatjuk három napra, a vizet naponta egy-két alkalommal cseréljük le!
Harmadik nap vágjuk össze a narancshéjat apró kockákra vagy csíkokra (nem baj, ha rajta marad a fehér rész), tegyük föl vízben forrni. Ezt a vizet is öntsük le róla! Mérjük le a narancshéjat, és annyi cukrot oldjunk fel 2-3 dl vízben, amennyi a narancshéj súlya.
Főzzük, amíg a szirup el nem fő (ez legalább háromnegyed óra), majd ha kész, terítsük szét fémtálcán, amire előtte kristálycukrot szórtunk.
Vigyázzunk, ne égessük el a narancshéjat!
Citrom- és mandarinhéjból is készíthetjük.
Bónuszként olvasszunk fel csokoládét gőz fölött és abba mártogassuk meg a kész narancshéjat, rácson hagyjuk száradni.

 (Mindmegette.hu receptje alapján)



Add a comment
 
Fekete-fehér aprósütemény Nyomtat Email
2008 november 28., péntek 23:20
feketefeheraprosuti.jpg Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- késhegynyi só
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 40 dkg liszt
- 4 dkg sötét kakaópor

a kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tej

A tésztához összekeverjük a vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát, majd rászitáljuk a lisztet és nagyon gyorsan tésztává gyúrjuk. Ha a lisztet félig belegyúrtuk, a tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét gyorsan kész sima tésztává gyúrjuk, a második felébe előbb belekeverjük a kakaót. Mindkét részből cipót formálunk, fóliába csavarjuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Utána mindkét cipót két részre osztjuk. Az így nyert négy cipóból egy világosat és egy sötétet négyszögletes - kb 1 cm vastag -  lappá nyújtunk.
Mindkét tésztát egyenlő szélességú csíkokra vágjuk.
A világos és sötét csíkokat vékonyan megkenjük a kikvert tojássárgája és a tej keverékével. A tésztamennyiség felét két sakktáblamintájú tömbbé állítjuk össze.
A kerethez 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a megmaradt világos tésztát, megkenjük a tejes tojássárgájával, ráállítjuk a sakktáblamintás tömböt és betekerjük.
Egy órát hűtjük, majd 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Kinyújtjuk a sötét tésztát és betekerjük vele a második sakktömböt, hűtjük, felszeleteljük.

A kis szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig sütjük. A tésztának világosnak kell maradnia, különben nem érvényesül a sakktáblaminta.
A megmaradt sötét és világos tésztából különböző tekercseket formálhatunk.

(A Nagy csokoládékönyv alapján)


Add a comment
 
Narancsos-marcipános szaloncukor Nyomtat Email
2008 november 24., hétfő 21:53
szaloncukor.jpg Hozzávalók:
- 15 dkg fehér marcipán
- 10 dkg cukrozott narancshéj
- kevés porcukor
- kb. 10 dkg étcsokoládé

A porcukrot átszitálom, a marcipánt kicsit átgyúrom. A cukrozott narancshéjat az aprítógében felaprítom. Alaposan átdolgozom, hogy a narancshéjból mindenhova jusson.
A csokoládét gőz fölött felolvasztom és a kockákra vágott narancsos marcipánt megforgatom benne.

Rácsra téve hagyom megszáradni, majd papírba csomagolom.

szaloncukor1.jpg szaloncukor2.jpg szaloncukor3.jpg szaloncukor4.jpg


Add a comment
 
Bejgli Nyomtat Email
2008 november 20., csütörtök 21:28
bejgli.jpg Hozzávalók: A töltelékhez:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 0.5 kg dió
- 0.5 kg mák
- porcukor ízlés szerint
- kevés tej
- reszelt citromhéj a mákba
- rumaroma a dióba
- mazsola rumban áztatva
- 15 dkg meggy
- 2 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk, 1-2 kávéskanál cukrot elkeverünk benne, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük.
Ezt hozzáadjuk a lisztes margarinhoz, a tojássárgákkal együtt. Alaposan kidolgozzuk, langyos helyen kelni hagyjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk, kicsit pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk.

A töltelékhez tejet adunk, vigyázva, hogy ne legyen túl híg és kislángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat/rumaromát, a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a töltelék kihűlt, a felét elkenjük a tésztán, és feltekerjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a rudakat megkenjük a sárgájával és megvárjuk, míg megszárad. Ezután rákenjük a fehérjét és hűvös helyen száradásig hagyjuk pihenni. Az oldalát megszurkáljuk villával/hústűvel, hogy a felesleges gőz ne feszítse szét a tésztát, így majd nem reped meg.


200-210 fokos, enyhén gőzös sütőben  kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

bejgli01.jpg bejgli02.jpg bejgli03.jpg bejgli04.jpg bejgli05.jpg
bejgli06.jpg bejgli07.jpg bejgli08.jpg bejgli09.jpg bejgli10.jpg
bejgli1.jpg bejgli12.jpg bejgli13.jpg bejgli14.jpg bejgli15.jpg


Add a comment
 
Túróval töltött kuglóf Nyomtat Email
2008 augusztus 18., hétfő 09:19
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 cs. szárított vagy 1 db friss élesztő
- 2.5 dl tej
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 10 dkg vaj/margarin
- 60 dkg liszt

A töltelékhez:
- 10 dkg darált mogyoró
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 15 dkg tehéntúró
- 2 ek. mogyorós nugátkrém
- 1 tojássárgája
- 1 kanál étkezési keményítő

Az élesztőt egy nagyobb keverőtálban langyos tejjel feloldjuk, elkeverjük a tojással, cukorral, sóval és a lágy, krémes zsiradékkal. A lisztet átszitáljuk, először csak annyit dolgozzunk bele, hogy a masszát még keverni lehessen, aztán lisztezett gyúródeszkán a többi liszttel addig gyúrni, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. A tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, a darált mogyorót egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd ha már teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és a cukorral.
A túrót a nugáttal, tojássárgájával és a keményítővel simára keverjük. (Kb. mint a mogyorós túró rudi tölteléke)

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk.
10-12 részre osztjuk és egyenként nem túl vastag korongokat gyúrunk. egy-egy evőkanál tölteléket a közepére halmozunk, aztán összehajtjuk és a szélén összenyomkodjuk.
A töltött tésztákat a kikent kuglófformába tesszük és előmelegített villanysütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán 50-60 percig sütjük.

Add a comment
 
Mézeskalács Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 20:17
mezeskalacs.jpg Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg méz
- 1 cs Kotányi mézesfűszer
Máz:
- 2 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 1-2 csepp citromlé

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük.
A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.

4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk.
Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük.

A mázhoz a tojásfehérjéket kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet.
Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.

Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.

(A receptért nagy köszönet E. kolleganőmnek )

mezeskalacs2.jpg mezeskalacs3.jpg mezeskalacs4.jpg mezeskalacs5.jpg


Add a comment
 
Ünnepi gyümölcssaláta Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 12:15
unnepi_gyumolcssalata.jpg Hozzávalók:
- vegyes gyümölcs (ananász, meggy, barack)
- rum (ízlés szerint),
- mazsola, dió, mandula
- gesztenyepüré
- vanília puding/almahab*

A gyümölcsöket leszűrjük/kimagozzuk, meglocsoljuk a rummal, hozzáadjuk a mazsolát, diót/mandulát, és ennek a keveréknek a felét egy tál aljára terítjük. Rányomjuk/reszeljük a gesztenyepürét, rá a gyümölcs másik felét, majd a tetejére vaníliapudingot/almahabot teszünk.
1 napig hagyjuk állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

*almahab: 3-4 almát megfőzünk, vagy megsütünk, meghámozzuk, áttörjük, kevés porcukorral édesítjuk. 2 tojásfehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Néhány csepp citromlével ízesítjük.

unnepi_gyumolcssalata2.jpg


Add a comment
 
Karácsonyi (szerb) linzer Nyomtat Email
2008 július 08., kedd 15:17

Ez a sütemény kerülhetett volna az "édesek" kategória alá is, de mivel csak karácsonykor (karácsony előtt 2-3 héttel) szoktam sütni, így inkább ide került.
Ez az adag 1 kg lisztből van, rengeteg lesz belőle, elsőre érdemesebb mondjuk féladaggal kezdeni

karacsonyi_szerb_linzer.jpgHozzávalók:
- 80 dkg vaj (margarinnal nem kiváltható)*
- 6 tojás sárgája
- 50 dkg kristálycukor
- fél citrom leve
- 1 evőkanál rum
- 1 kg liszt
- 20 dkg apróra vágott dió

A vajat a tojássárgájával jól elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Ezután a citrom levét, a rumot, a lisztet és ezzel is jól elkeverjük.
A tésztát jól kidolgozzuk, 4 cipót formálunk belőle és kicsit pihentetjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, tetejüket tojásfehérjével megkenjük és a cukorral elkevert dióba fordítjuk.
Sütőlapra helyezzük** (nem kell kenni) és világosra sütjük.
Érdemes még melegen leszedni a kisült sütiket, de óvatosan, mert eléggé törik.
Minél többet áll karácsony előtt, annál omlósabb lesz!

* az eredeti receptben 60 dkg vajat írtak, de szerintem az kevés, nagyon törik úgy a tészta.
** sütőpapíros tepsibe tettem, úgy is jó :)



Add a comment