2009 május 17., vasárnap 15:20 |
|
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához vagy egy 20x30cm-es tepsihez): |
A tésztához: - 25 dkg liszt - 1 csipet só - 1 tojás - 15 dkg vaj |
A töltelékhez: - 60 dkg póréhagyma - 20 dkg szalonna - 1 evőkanál olaj - 1 csipet só, fekete bors, curry - 20 dkg füstölt kolbász - 2 tojás - 2.5 dl tejföl |
A tésztához az átszitált lisztet összegyúrjuk a sóval, a tojással és a kockára vágott vajjal. Lefedve, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A póréhagymát hosszában félbevágjuk, megmossuk, levágjuk ról a sötétzöld szárrészt és a gyökerét. A hagymát felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk és olajban aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, sóval, borssal és curryvel fűszerezzük. Fedő alatt 10 percig egészen gyenge tűzön pároljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát kinyújtjuk. A forma alját és körben az oldalát kibéleljük, majd villával többször megszurkáljuk. A kolbászt kis kockákra vágjuk és rászórjuk a tésztalapra. Rásimítjuk a póréhagymás tölteléket és ráöntjük a tojással, sóval, borssal összekevert tejfölt. A tésztát kb. 35 percig sütjük.
Add a comment
|
2009 február 15., vasárnap 10:58 |
Hozzávalók:
- 1 egység túró - 1 egység liszt - 1 egység margarin - só - 1 db tojás a kenéshez
A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót (csak az a lényeg, hogy mindegyikből egyforma súly legyen) és összegyúrjuk. Fél órára (akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tojással megkenjük és kb. 20 perc alatt megsütjük.
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 20:31 |
Hozzávalók 12 darabhoz: - 2 bögre finomliszt - 3 evőkanál reszelt parmezán sajt - 1 evőkanál sütőpor - 0.5 teáskanál só - 1 bögre tej - 4 evőkanál növényi olaj - 1 tojás - 4 evőkanál pesztószósz
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk 12 muffinpapírt a muffinsütőbe.
Egy nagy tálban ekverjük össze a lisztet 2 evőkanál sajttal, a sütőporral és a sóval. Ezután kis tálban alaposan keverjük össze a tejet, az olajat és a tojást. Öntsük a lisztes keverékbe, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy átnedvesedjenek a száraz hozzávalók. Ne keverjük től! Kanalazzuk a tésztát a muffinformákba, de csak harmadáig töltsük meg őket. Keverjük össze a pesztószószt, majd 1 teáskanállal tegyünk mindegyik muffinformába, végül egyenletesen elosztva simítsuk rá a maradék tésztát. A maradék sajttal hintsük meg a muffinokat. Süssük 25-30 percig, vagy tűpróbáig.
Tegyük a muffinsütőt süteményrácsra és hagyjuk 5 percig hűlni a tésztát. Ezután emeljük át a formából a rácsra és várjuk meg, amíg kihűl.
(A sütés bibliája c. könyvből)
Add a comment
|
2008 december 03., szerda 23:58 |
Hozzávalók 12 darabhoz: - 10-12 szelet bacon - olaj - 1 tojás - 3/4 bögre tej - 1 és 3/4 bögre liszt - 4 evőkanál cukor - 1 evőkanál sütőpor - 1 bögre reszelt cheddar sajt - 1/csésze ropogós, mogyorós müzli
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nagy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk ropogósra a szalonnát. Csepegtessük le a zsírját (erre még szükségünk lesz), és ha szükséges, egészítsük ki annyi olajjal, hogy 5 ek. zsíradékunk legyen. Egy kis tálban keverjük össze a szalonna zsírját, a tojást és a tejet. Törjük apróra a ropogós szalonnát és tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Készítsünk mélyedést a keverék közepébe, öntsük bele a tojásos keveréket, és keverjük össze. Az a jó, ha csomós a massza. Adjuk hozzá a szalonnát, a sajtot és a müzlit. Kanalazzuk a masszát kikent (vagy papírral bélelt) muffinformába, de csak 3/4 részig töltsük meg őket.
Süssük 15-20 percig, azonnal vegyük ki a formákból és süteményrácsra téve hűtsük ki őket.
(A sütés bibliája c. könyvből)
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 22:13 |
A sörkifli azért jó, mert ha van otthon bármilyen maradék felvágott, vagy csak egy kis szezámmag, mák, sajt, ezeket mind el lehet használni. Én most az alapreceptet írom le, a töltelékkel mindenki kedve szerint variálhat.
|
Hozzávalók: |
- 1 kg liszt - 3 evőkanál só - 3 evőkanál cukor - 7 dl langyos tej - 5 dkg élesztő - 1.5 dl olaj - 2 tojássárgája a kenéshez |
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott tejben. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, beleöntjük a tejet, az olajat, végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük. 4 cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk és mindegyiket 8 szeletre vágjuk. Ha van töltelék, akkor beletesszük, ha nincs, üresen feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük ("magokkal" /sajttal megszórjuk), és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 22:03 |
Hozzávalók: - 1 dl tej - 1 kávéskanál cukor - 5 dkg élesztő - 30 dkg darált tepertő - 10 dkg margarin - 4-5 csipetnyi só - 4-5 kávéskanál őrölt bors (ízlés szerint) - 70 dkg liszt - 2 dl tejföl - 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk. A tepertőt a margarinnal, a liszttel, a sóval és a borssal összemorzsoljuk, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt.
Összegyúrjuk, és legalább egy órát állni hagyjuk. (én ez idő alatt 2x meghajtogattam a tésztát)
Az egy óra leteltével kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kicsit pihentetjük, tojással bekenjük és 20-25 perc alatt 230 fokos, gőzös sütőben megsütjük.
Add a comment
|
2008 július 29., kedd 20:48 |
|
Hozzávalók: |
A pizzatésztához: - 1 kg liszt - 5 dkg élesztő - 1 evőkanál só - 2 dl olaj - 0.5 dl tej |
A töltelékhez: - 2 vékony szál kolbász - 3-4 paradicsom - 1 nagy fej vöröshagyma - 5-6 gerezd fokhagyma (lehet több is) - oregano - bazsalikom - ketchup (az eredeti receptben 2 kis paradicsomkonzerv szerepelt) - olívaolaj - 20 dkg vékonyra vágott sonka |
A tetejére: - 1 tojás a kenéshez - 15 dkg reszelt sajt |
Az elmorzsolt élesztőre rászórjuk a sót, ráöntjük az olajat és a tejet, majd hozzáadjuk a lisztet. Letakarva egy órát pihentetjük. (nekünk a suliban úgy tanították, hogy az élesztő és a só ne keveredjen, mert nem kel meg a tészta, de itt ilyesmi nem történt). Az egy óra pihenő alatt megpucoljuk a vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pucolás után fokhagymanyomón áttörjük, az előmelegített olivaolajon megfuttatjuk, hozzátesszük az oreganot és a bazsalikomot, majd a vékony karikákra vágott kolbászt. A megpucolt paradicsomokat és a paradicsompürét(ketchupot) is beleöntjük, összeforraljuk. A sonkát kockázzuk és csak a végén adjuk hozzá.
A tésztát 8 részre osztom, mindegyiket kerek formára nyújtom és 8 háromszöget vágok belőlük. Megtöltöm a töltelékkel és egy kis kanál vajjal, majd a tetejét megkenem tojással, megszórom sajttal és mehet a sütőbe. 200-220 fokon kb 30 percig sütöm.
(A receptet manka blogjában találtam.)
Add a comment
|
2008 július 23., szerda 11:53 |
Hozzávalók: - 1 kg liszt, - 0.5 l tej, - 25 dkg vaj, - 2 tojássárgája, - 50 dkg savanyú káposzta, - 5 dkg élesztő, - kiskanál cukor, - só, bors ízlés szerint, - 1 tojás a kenéshez.
A káposztát apróra vágjuk, az élesztőt a tej felével és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a borssal összekeverjük. A tej másik felébe belekeverjük a sót és a tojássárgákat. Összekeverjük. A vajat összemorzsoljuk a sós-borsos liszttel, hozzáadjuk az élesztőt és a tojásos tejet, valamint az apróra vágott káposztát, majd összegyúrjuk. Kb. 1 órát hagyjuk kelni. Kinyújtjuk, hajtogatjuk, kb. 20 percet pihenni hagyjuk. Újra kinyújtjuk, meghajtogatjuk, majd a 20 perces pihenő után kiszaggatjuk, tetejét bevagdossuk és megkenjük a tojással. Közepesen forró sütőben 35 percig sütjük.
Add a comment
|
2008 június 19., csütörtök 18:06 |
Hozzávalók: |
- 50 dkg liszt - 25 dkg vaj - 1 tojás + 1 a kenéshez - 25 dkg túró - 1 kis pohár tejföl - 50-60 dkg reszelt sajt (vegyesen füstölt és sima - nálam Karaván és Trappista) |
- 5 dkg élesztő - 1 kk só |
A sajtból félreteszünk kb. 10 dkg-ot, amit majd a tetejére szórunk.
A hozzávalókat összegyúrjuk, (sajtból csak az egynegyedét). A tésztát 3x, 30 percenként hajtogatjuk. Hajtogatáskor megszórjuk reszelt sajttal. Ezután kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokra melegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 30 perc alatt készre sütjük. Légkeverésnél 160 fokra melegítjük a sütőt.
Add a comment
|
2008 június 15., vasárnap 14:34 |
|
Hozzávalók: |
Tészta: - 25 dkg liszt - 25 dkg margarin - 1 dkg só - 0,01 dl ecet - 1,25 dl víz |
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk (az eredeti recept úgy szól, hogy kell csinálni vajas részt meg előtésztát, de ez nekem sose jön össze, úgyhogy mindent összegyúrok - esetleg több liszt mehet, amennyit a folyadék után felvesz), hűtőben 20-25 percig pihentetjük, kinyújtjuk, majd egyszer szimplán és egyszer duplán hajtogatjuk.
Újabb 20-25 perces pihentetés, aztán megint szimplán majd duplán hajtogatjuk. Újabb pihenő. Kb. 6 mm vékonyra nyújtani a tésztalapot, megkenni tojással, 2 cm-es csíkokra vágni és feltekerni a sajtosroló csőre.(Fordulónál fedje kicsit az előzőt). Újabb tojáskenés, és 240 fokos, enyhén gőzös sütőben megsütni. Ha nincs kedved vacakolni vele, akkor vegyél a boltban egy csomag leveles tésztát, nyújtsd ki, kend le, csavard fel, megint lekenés, aztán sütés. :)
Sajtkrém: - 0,5 l tejszín - 20 dkg reszelt sajt - 20 dkg vaj/margarin - 0.05 dkg só - 8 tojássárgája
A vaj kivételével az összes hozzávalót összekeverni, nyílt lángon állandó keverés mellett felfőzni. Kihűteni, és vajjal kihabosítani. Nyomózsákba tölteni és a karikákat megtölteni vele.
Add a comment
|
|