2017 szeptember 25., hétfő
Őszibarackbefőtt Nyomtat Email
2008 augusztus 13., szerda 21:09

Az őszibarack elrakásának augusztus elején-közepén-végén(?) van itt az ideje.

barackbefott.jpg Hozzávalók:
- 4 kg őszibarack
- 45 dkg kristálycukor
- 1.5 liter víz
- 6 db 7.2 dl-es befőttes üveg
- folpack
- szalicil

A barackokat alaposan megmosom, megpucolom, magját kivágom, felszeletelem és az üvegekbe teszem. A vizet elkeverem a cukorral és felforralom. Ha a víz felforrt, a barackokra öntöm.
Tetejére folpack, csipetnyi szalicil, az üveget lezárom és száraz dunsztba teszem.

Másik variáció:
A barackokat a vízzel együtt felforralom és úgy osztom szét az üvegekbe. (Ezt a kicsit keményebb és nem annyira érett barackoknál alkalmazom)

barackbefott2.jpg barackbefott3.jpg barackbefott4.jpg barackbefott5.jpg barackbefott6.jpg


Add a comment
 
NarancsleGvár Nyomtat Email
2008 július 29., kedd 21:44
A narancsleGvárban az a jó, hogy egész télen bármikor elkészíthető, így ha karácsonyi ajándéknak szánjuk is, nem kell az utolsó pillanatban, a nagy kapkodásban pepecselni vele.

narancsleGvar.jpg Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 2 db citrom
- néhány egész fahéj
- pár szegfűszeg
- 0.5 kg befőzőcukor

A narancsokat és a citromokat megpucoljuk úgy, hogy a fehér részük ne legyen a héján, apró csíkokra vágjuk és lobogó, forró vízben 10 percig forraljuk. Ezután a vizet leszűrjük (kiöntjük), újabb adag vízet forralunk és 4 percig főzzük. Leszűrjük, konyharuhán szétterítve megszárítjuk.

A narancsról és a citromról leszedjük a hártyát, egy edényben felfogjuk a levét és a húsát. (én ezt úgy csináltam, hogy egy kisebb vágódeszkán "filéztem" a gyümölcsöt, amit egy tál fölé tettem keresztbe. Így nem ment kárba a narancs leve és kevésbé ragadt utána a konyhapult. )

A fűszereket egy teatojásba tettem*, ezt belelógattam a narancslébe, hozzáadtam a befőzőcukrot (nettó 1 kg gyümölcshöz 1 csomag befőzőcukor), és kb. 8-10 perc alatt felforraltam, valamint a megfőtt héjakat is beletettem.
Üvegekbe rakni, lezárás után 5 percig fejtetőre állítani és kész is.

Az eredeti receptben 1 kg narancshoz 1 kg kristálycukrot írnak és 1 órai folyamatos főzést, nekem az enyém tűnik egyszerűbbnek és - az energiaárakat tekintve - olcsóbbnak. De akinek sok türelme van, próbálja ki!

* így nem kell a végén a fűszereket egyenként kiszedegetni. A leGvár megfőzhető a fűszerek nélkül is.

narancsleGvar1.jpg narancsleGvar2.jpg narancsleGvar3.jpg


Add a comment
 
SárgabarackleGvár Nyomtat Email
2008 július 29., kedd 20:02

A sárgabarackot július második felében érdemes eltenni.

SárgabaracklekvárHozzávalók:
- 5 kg sárgabarack
- 3 tasak quittin
- 90 dkg cukor
- 5 db 720 ml-es üveg +1 db 3 dl-es üveg
- szalicil
- folpack

A sárgabarackot alaposan megmosom (én nem hámozom meg), botturmix-szal összenyomkodom, hozzáadom a quittint, elkeverem és nagy lángon forrásig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, alaposan elkeverem, és még 5-6 percig forralom.
Üvegekbe szedem, a tetejére folpackot teszek, arra egy csipetnyi szalicilt, lezárom, pár pillanatra fejrefordítom, majd száraz dunsztban az ágyneműtartóba dugom.
2-3 nap múlva előveszem, a folpack felesleges részeit levágom, az üveg tetejét sárgabarack mintás anyaggal és - lehetőség szerint - sárga színű madzaggal díszítem, felcímkézem.

sb1.jpg sb2.jpg sb3.jpg sb4.jpg


Add a comment
 
Sült eperleGvár Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 11:59

Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 25 dkg cukor
- tepsi
- sütőpapír
- üvegek

Az epret alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felébe leszórjuk. A másik felébe öntjük a 25 dkg cukrot és 25 percre betesszük a sütőbe.
Amikor megsült, kiöntjük egy tálba, alaposan elkeverjük, kis üvegekbe töltjük, ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
Sajnos, nem tudom, meddig áll el:(

(Stahl Judit receptje)



Add a comment
 
MeggyleGvár Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 21:06

A meggy lefagyasztása, rumos meggyként, lekvárként történő eltevése június végén a legideálisabb.

Hozzávalók:
- (bruttó) 4 kg meggy
- 6 cs. quittin 3:1
- kb. 75 dkg cukor
- befőttes üveg
- újságpapír

A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, alaposan megmossuk. Ezután mérjük le, és adjunk hozzá 1.5 kg-onként 2 csomag(!) quittint. Alaposan összekeverjük, majd amikor forrni kezd, hozzáadunk 50 dkg cukrot. 5 perc forralás után üvegekbe adagoljuk, folpackkal lezárjuk, csipetnyi szalicilt teszünk a tetejére, bezárjuk, és néhány pillanatra fejreállítjuk. Ezután újságpapírba csomagoljuk, majd az éppen nem használt ágyneműbe tesszük.

2-3 nap múlva az üvegeket kivesszük a dunsztból, felcimkézzük és a tetejüket meggymintás anyagból készült fedőkkel díszítjük.



Add a comment
 
Mandulás málnaleGvár Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 21:01

Ez a különlegesség is tavaly került a repertoárba, kísérleti jelleggel, azonban szerencsére nagy sikere volt, így őt is megtartottam

mandulas.malnalekvar.jpgHozzávalók:
(a málnalekvárnál leírtakon kívül)
- málnakilónként 5 dkg szeletelt mandula
- 1 üveg mandulalikőr (Amaretto)

 

Mielőtt elkezdjük a málnát passzírozni, a szeletelt mandulát egy teflon serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük kihűlni.
Ha a lekvár forrni kezd, beleöntjük a mandulát, és hozzáadunk 5-6 evőkanál mandulalikőrt is.

A továbbiak semmiben nem különböznek az eper-, illetve málnalekvárnál leírtaktól



Add a comment
 
MálnaleGvár Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 20:56

A málna leGvárrá formatálása június végén, július elején aktuális.

Hozzávalók:
- 5.5 kg málna
- 1.5 csomag quittin 3:1
- 37.5 dkg cukor
- 7 üveg (3-5 dl)

A málnát alaposan megmossuk, kiválogatjuk.
(Természetesen az üvegek már a szárítóban száradnak, az eperlekvárnál leírtak szerint :)))

a) Lehet úgy is csinálni, hogy a málnát a botmixerrel összetörjük (alaposan), és sűrű szövésű műanyag tésztaszűrőn átpaszírozzuk, majd lemérjük.
b) De lehet úgy is, hogy a paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrőjén áttekerjük a málnát, majd lemérjük.(ez a kézkímélőbb megoldás)

Mérés után hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű cukrot, forrásig főzzük, majd beletesszük a cukrot és még 5 percig forraljuk.
Ezután üvegekbe tesszük, folpackkal lezárjuk, csipetnyi szalicilt teszünk rá, újságpapírba csomagoljuk és eltesszük az ágyneműtartóba :)

2-3 nap múlva ezeket az üvegeket is felcímkézzük, illetve kis kendőket szabunk a fedőre és díszítjük.

malnalekvar1.jpg malnalekvar2.jpg malnalekvar3.jpg malnalekvar4.jpg


Add a comment
 
Fehércsokis-rumos eperleGvár Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 20:43

Tavaly került a repertoárba, nagy sikere volt, úgyhogy megtartottam :)

Hozzávalók:
(az eperlekvárnál leírtakon felül)
- eperkilónként 10 dkg fehércsoki
- 0.5 liter rum

A forralásig a sima eperleGvárnál leírtak szerint járunk el. Ott ezt a kis részt beillesztjük - mikor forrni kezd a leGvár, beletördeljük a csokit, és belekeverünk 5-6 evőkanál rumot. Ezután tovább forraljuk és keverjük, hogy a csoki elolvadjon benne - majd mintha semmi nem történt volna, folytatjuk tovább a befőzést :))))



Add a comment
 
EperleGvár Nyomtat Email
2008 július 07., hétfő 20:39

Az eperlekvár befőzése jobb esetben május 28-a körül, rosszabb esetben június 8-a körül aktuális.

Hozzávalók:
- 27kg eper
- 4 kg cukor
- 12 csomag quittin 3:1
- 55 db üveg (űrtartalmuk: 2-5 dl-ig)
- folpack
- szalicil
- újságpapír


Összeszedjük a lakásban fellelelhető üres üvegeket.
A kádat teleengedjük forró vízzel és jó sok mosogatószerrel, az üvegeket a kádba tesszük.
Kisétálunk a piacra és hazacipeljük az epret.
Hazamegyünk, az üvegeket forró vízzel alaposan kimossuk, a ráragasztott címkétől megszabadítjuk.
Az epret megpucoljuk, megmossuk, lemérjük.
Másfél kiló eperhez (amit botmixerrel kicsit összetörünk), hozzáadunk egy csomag quittint, jól összekeverjük és felforraljuk. Amikor forr, beleöntünk 25 dkg kristálycukrot és még 5 percig forraljuk.
Ha rövidebb ideig tart a forralás, a leGvár inkább folyós lesz. (van, aki így szereti)
A leGvárt üvegekbe kanalazzuk, tetejére folpackot teszünk, amire egy kis csipetnyi szalicilt szórunk.
Jó szorosan rácsavarjuk a tetejét, az üveget néhány pillanatra fejreállítjuk, majd újságpapírba csomagoljuk és száraz dunsztba tesszük.

2-3 nap múlva:
Az üvegeket kivesszük a dunsztból, kicsomagoljuk, a folpack szélét rövidre vágjuk. Az üvegeket felcímkézzük, a tetejére pedig epermintás anyagból "fedőt" szabunk és befőttes gumival/díszszalaggal a fedőre erősítjük.

eperleGvar_elokeszuletek1.jpg eperleGvar_elokeszuletek2.jpg


Add a comment