Bécsi túrótorta

Hozzávalók:

  • 1 adag linzertészta
  • 22 cm-es tortaforma
  • 75 dkg túró
  • 22.5 dkg vaj
  • 12.5 dkg porcukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 8 db tojás + 1 tojásfehérje (ami a linzertésztából marad)
  • reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál van. cukor

Amíg a tölteléket elkészítjük, a linzertésztát a hűtőben pihentetjük.

A vajat a porcukorral, a van. cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgáját, a túrót és a keményítőt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjéből a csipet sóval és a kristálycukorral habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a vajas keverékbe.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy tortaformát, úgy, hogy a tortaforma oldaláról kb. 1-2 centi tészta lelógjon (ha nem lóg le, akkor sem történik baj, de a tortaforma oldalán mindenképpen legyen tészta!).
5-6 percre az előmelegített sütőbe toljuk és kicsit megsütjük.

Amikor kivettük a sütőből, rögtön megkenjük tojásfehérjével, így a tészta később nem ázik el a túrós masszától.
Beleöntjük a tölteléket, a tésztát ráhajtjuk a tetejére, és 160 fokon kb 70 percig sütjük.
40-45 perc sütés után a tortát lefedjük alufóliával és – amennyiben nem légkeveréses a sütőnk – résnyire nyitott ajtónál tovább sütjük.

Ha esetleg marad linzertészta, azt folpackba csomagolva bátran fagyasszuk le)

(A Tv Paprika receptje alapján)