Almás pite

Hozzávalók:

  • 1 adag linzertészta
  • 2 kg alma
  • fahéj
  • sárgabaracklekvár
  • kevés cukor
  • tojás a kenéshez
  • 4-5 dkg darált dió

linzertésztát kb. 60-40%-ban ketté osztom, az almát megpucolom és lereszelem.
A tepsit kibélelem sütőpapírral. A tészta kisebbik felét kinyújtom, beleteszem a tepsibe és a sütőbe tolom, félig megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből, a felforrósított baracklekvárral megkenem, rászórom az időközben ledarált diót.

reszelt almát (én reszelés után nem szoktam ízesíteni) kinyomkodom, ráteszem a tésztára, tetejét megszórom fahéjjal és egy kevés kristálycukorral, majd a linzertészta másik felével beborítom.

Az egész tojással megkenem a tetejét, villával kicsit megszurkálom, hogy a tészta teteje ne repedjen szét sütés közben a gőztől, majd a villával vékonyan átlós csíkokat húzok rá.

Visszateszem a sütőbe és 180 fokon megsütöm.

A szeletelést még melegen végezzük el, különben a tészta törni fog!