Kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • késhegynyi só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5-7 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 egész tojás a kenéshez

A tejet kevés cukoral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.

Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.

(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).