Gyömbéres muffin narancsmázzal

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 10 dkg friss gyömbér
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál őrült gyömbér
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanál tej

A mázhoz:

  • 1 narancs
  • 20 dkg porcukor

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és a muffintepsit kibéleljük papírral.
A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval.
A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba.
A muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, ezalatt elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és ebből 3 evőkanálnyit megmelegítünk a mikróban.
Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át a porcukorhoz adjuk, rászorjuk a reszelt narancshéjat, és sűrű mázat keverünk belőle.
A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk a mázzal.

(Stahl Judit receptje)