Sárgabarackos-mákos gombóc |
2008 szeptember 06., szombat 20:58 | |||
- 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú) - 30-40 dkg liszt - 1 ek olaj - 2 ek búzadara - 1 egész tojás - csipetnyi só - sárgabarack/sárgabaracklekvár - mák - zsemlemorzsa - olaj A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a barackokat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi mákot teszünk a mag helyére. (Ha lekvárból készítjük, akkor a lekvárt összekeverjük a mákkal és azt tesszük a gombóctésztára. A fél barackokat a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Van egy olyan variáció is, hogy nem zsemlemorzsát pirítunk a végén, hanem cukrozott mákot melegítünk és abban forgatjuk meg a gombócokat.
|