2008 október 04., szombat 15:58 |
Elég sok receptben lehet olvasni a leírásnál, hogy "és akkor a tésztát hajtogatjuk". Aha. Amíg nem jártam suliba, igazából sok fogalmam nem volt, hogy ez mit takar, hajtogattam, ahogy eszembe jutott, aztán vagy leveles lett a tészta, vagy nem .
Most pontokba szedem, és fotókkal illusztrálom, hogy mit jelent igazából az, hogy hajtogatás.
- a tésztát kinyújtuk. - gondolatban elfelezzük a tésztát és az egyik oldalát behajtjuk a közepéig. - erre ráhajtjuk a másik oldalt úgy, hogy a tésztarészek fedjék egymást. (egyszeres hajtogatás) - a tésztát elforgatom 90 fokban. - újra kinyújtom. - most gondolatban 3 részre osztom a tésztát, és az első harmadot hajtom be. - ugyanezt teszem a másik oldallal - a két behajtott részt egymásra hajtom.(kettős hajtogatás)
A tésztát félreteszem pihenni, és ha a recept szerint szükséges, akkor még megismétlem ugyanezt a 8 pontot.
Fontos! Amikor a tésztát hajtogatjuk, a lisztet mindig söpörjük le róla!
|