Fekete-fehér aprósütemény |
![]() |
![]() |
2008 november 28., péntek 23:20 | ||||||||
A tésztához összekeverjük a vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát, majd rászitáljuk a lisztet és nagyon gyorsan tésztává gyúrjuk. Ha a lisztet félig belegyúrtuk, a tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét gyorsan kész sima tésztává gyúrjuk, a második felébe előbb belekeverjük a kakaót. Mindkét részből cipót formálunk, fóliába csavarjuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Utána mindkét cipót két részre osztjuk. Az így nyert négy cipóból egy világosat és egy sötétet négyszögletes - kb 1 cm vastag - lappá nyújtunk. Mindkét tésztát egyenlő szélességú csíkokra vágjuk. A világos és sötét csíkokat vékonyan megkenjük a kikvert tojássárgája és a tej keverékével. A tésztamennyiség felét két sakktáblamintájú tömbbé állítjuk össze. A kerethez 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a megmaradt világos tésztát, megkenjük a tejes tojássárgájával, ráállítjuk a sakktáblamintás tömböt és betekerjük. Egy órát hűtjük, majd 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Kinyújtjuk a sötét tésztát és betekerjük vele a második sakktömböt, hűtjük, felszeleteljük. A kis szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig sütjük. A tésztának világosnak kell maradnia, különben nem érvényesül a sakktáblaminta. A megmaradt sötét és világos tésztából különböző tekercseket formálhatunk. (A Nagy csokoládékönyv alapján)
|