Gyömbéres muffin narancsmázzal |
2008 december 18., csütörtök 23:37 | |||
- 10 dkg friss gyömbér - 20 dkg liszt - 1 kávéskanál sütőpor - 1/2 kávéskanál őrült gyömbér - 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió - 1 csipet só - 20 dkg puha vaj - 10 dkg cukor - 10 dkg barna cukor - 4 tojás - 2-3 evőkanál tej A mázhoz: - 1 narancs - 20 dkg porcukor Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és a muffintepsit kibéleljük papírral. A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval. A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba. A muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, ezalatt elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és ebből 3 evőkanálnyit megmelegítünk a mikróban. Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át a porcukorhoz adjuk, rászorjuk a reszelt narancshéjat, és sűrű mázat keverünk belőle. A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk a mázzal. (Stahl Judit receptje)
|