Narancsos-mandulás omlós kocka |
2008 december 18., csütörtök 23:53 | |||
- 1 bögre szeletelt mandula - 2 bögre finomliszt - 24 dkg hideg vaj, feldarabolva - 1/2 bögre cukor - 1/2 bögre kukoricakeményítő - 2 evőkanál reszelt narancshéj - 1 teáskanál mandulakivonat A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenetlen sütőlapra szórjuk rá egy rétegben a mandula háromnegyedét. Gyakori kevergetés mellett pirítsük 6 perc alatt aranyszínűre. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Tegyük a pirított mandulaszeleteket konyhai robotgépbe, és aprítsuk durvára. Ezután öntsük a robotgépbe a lisztet, a vajat, a cukrot, a keményítőt, a narancshéjat és a mandulakivonatot. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Egy nagy, kikenetlen sütőlapon nyomkodjuk ki a tésztamasszát 25x20 cm-es, egyenletes vastagságú téglalappá. Karcoljunk a tésztába 3 cm-es négyzeteket. Tegyünk 1-1 szeletet a megmaradt mandulából mindegyik négyzetre. Süssük 30-40 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul és nyomásra rugalmasnak bizonyul. Azonnal szeleteljük fel a süteményt a bemetszések mentén. Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl.
|